Dr. Logar: “Kako boste odgovorni uspeli zagotoviti čisto pitno vodo iz Ustave RS za 300.000 občanov plus 150.000 tistih, ki delajo v Ljubljani?”

3

Člani pristojnih parlamentarnih odborov so se na današnji skupni seji na temo kanalizacijskega kanala C0, ki teče preko ljubljanskega vodonosnika, zavzeli za zaščito pitne vode v prestolnici. Predlagatelji seje, SDS, so prepričani, da je ta ogrožena prav zaradi omenjenega projekta, pristojne pa so pozvali k spremembi trase kanala C0.

Poslanec SDS Anže Logar je v imenu predlagatelja današnje skupne seje odborov za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter za infrastrukturo, okolje in prostor ocenil, da je pri tem projektu vse narobe, in vprašal, kako je možno, da je sploh prišel do te faze.

“Predstavljajte si, da se v prihodnosti, ko je ta kanalizacija že postavljena, zgodi karkoli, kar ne želimo predvideti – da poči cev, da nekdo postavi bombo in da cev v premeru 1,2 metra z izjemnim pretokom s potisno silo spravi vso to količino fekalij v zalogo pitne vode,” je dejal Logar in prisotne vprašal, kdo bo to vodo pil.

Po drugi strani pa se sprašujem, kako boste odgovorni uspeli zagotoviti čisto pitno vodo iz ustave za 300.000 občanov plus 150.000 tistih, ki delajo v Ljubljani,” je dodal.

Logarjeve navedbe, da bodo fekalije tekle pod tlakom, je zavrnil direktor podjetja Voka Snaga Krištof Mlakar. Gre za gravitacijsko omrežje. V primeru kakršne koli nevarnosti imamo čistilno napravo Brod, ki bo predelana v zadrževalni bazen in bo v primeru kakršnegakoli defekta zapornica v hipu preprečila dostop kakršne koli odpadne vode v ta zbiralnik, je dejal.

Področja, skozi katera bo tekel kanal, je treba po Mlakarjevih besedah kanalizirati ravno zato, da ne bi prihajalo do bolezni. Kot je pojasnil, bo ukinjenih 4500 greznic, ki po njegovih besedah ta trenutek več ali manj spuščajo obremenjeno vodo pod zemljo in so že zdaj potencialno ogrožajoča dejavnost.

Projekt C0 je po Mlakarjevih besedah pripravljen z vso strokovnostjo, ob tem pa bodo po njegovih zagotovilih uporabili najboljši material, spojke, merilnike pretoka, nivoja, prav tako dogajanje preverjajo s kamero. “Ob tem bomo imeli tudi vrhunsko kanaleto, ki bo obdajala cev in onemogočala kakršne koli potencialne nevarnosti,” je še dejal. A kanaleta po Logarjevi oceni ne odpravlja težave kritične infrastrukture. “V primeru terorističnega napada ali močnejšega potresa bo rezultat enak,” je dejal.

Državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Aleš Prijon je poudaril, da je varnost pitne vode popolna prioriteta, čemur so podrejene vse ostale stvari. Da bi preverili vse okoliščine in bo projekt izveden tako, da ne bo predstavljal nobene groženje za vir pitne vode, na ministrstvu med drugim pripravljajo razpis za recenzijo projekta izvedenih del, ki bo predvidoma objavljen prihodnji teden. “Predvsem gre za traso najbolj občutljivega območja vodnega zajetja med Tacnom in Črnuškim mostom,” je dejal Prijon. S to recenzijo želijo na ministrstvu preveriti, ali so vsi materiali in tehnične rešitve ustrezne in ali bi bilo možno izvesti boljšo rešitev, je še dodal.

“Kolikor pa sem obveščen, pa tudi ljubljanska občina razmišlja, da bi projekt spremenili v smislu, da bi bile tehnične rešitve boljše in bi zagotavljale bistveno višjo varnost,” je še povedal državni sekretar. Vodja oddelka za gospodarske dejavnosti in promet na Mestni občini Ljubljana (Mol) David Polutnik je na seji zatrdil, da je občina pridobila vsa mnenja in vsa soglasja, ki so bila zahtevana v skladu z zakonodajo.

Prav tako po Prijonovih besedah ministrstvu teče postopek revizije sklepa agencije za okolje, da ni potrebno izvesti presoje vplivov na okolje, “kar se nam v celotni zgodbi zdi najbolj problematičen detajl”.

Logar je dejal, da v SDS ne nasprotujejo projektu, vztrajajo pa, da je voden prek postopkov, kot jih veleva zakonodaja. Projekt je možno speljati tudi po drugi trasi, še je čas, je prepričan Logar. Z njim so se strinjali tudi nekateri drugi poslanci. Že če bi preko vodovarstvenega območja teklo 100 metrov kanalizacije, bi jo morali graditi izven tega koridorja, je ocenil Franci Kepa (SDS).

Če bi nas danes poslušali iz katerega svetovnega ali evropskega mesta, ne bi verjeli, o čem se mi danes pogovarjamo, je dejal njun strankarski kolega Bojan Podkrajšek. Drugje lahko gradijo velike stolpnice, nikoli pa ne bodo mogli zgraditi zdrave pitne vode, mi pa se pogovarjamo o tem, da bi jo ohranili, je bil kritičen.

Karla Urh (LMŠ) je menila, da bi moralo biti z zakonom bolj natančno opredeljeno, da na vodovarstvenih območjih tega ne bi smeli početi, Gregor Perič (SMC) pa je ocenil, da je treba biti pri umeščanju takšnega objekta v prostor “več kot 100-odstotno prepričan, da ne pride do težave”.

Odbora sta ob koncu seje sprejela vrsto sklepov, med drugim so po predlogu SDS okoljsko ministrstvo pozvali, da poda predlog za določitev vodonosnika na območju Kleč za kritično infrastrukturo, prav tako so podprli predlog strokovne in postopkovne revizije kanala C0. Člani odbora so se strinjali tudi s predlogom sklepa koalicijskih strank, da jih okoljsko ministrstvo o rezultatih revizije sklepa Arsa in recenzije projektne dokumentacije nemudoma obvesti.

Št. komentarjev: 3
 1. raft pravi

  Ljubljana – Rusi so kot največji slovanski narod imeli do manjših »sinov Slave« vedno pokroviteljski odnos. Vendar so bili odnosi s Slovenci, ker nikoli nismo imeli svoje države, vedno v senci
  —————————–
  BEDAKI ! Jezik ali pa celo samo podoben jezik nikoli in nikjer ne določi izvora nekega naroda. Izvor določi samo in edino GENETIKA, ki je danes tako rekoč na dlani. Mi Slovenci nismo Slovani, pa če si nekateri to še kako želijo.

 2. Vanč pravi

  Šerifa boli đon za Ljubljančane, njemu je važno da mu vedno pade provizija v đep. To kar ste volili, to sedaj glejte in občutite.

 3. Narim pravi

  Raft:
  Mi Slovenci nismo Slovani, pa če si nekateri to še kako želijo.

  ——–
  Po vas sodeč smo Bušmani.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen