Domnevni napadalec iz novozelandskega Christchurcha si je dopisoval z vodjo avstrijskih identitarcev

0

Vodja Identitarnega gibanja Avstrije (IBÖ) Martin Sellner in domnevni napadalec iz novozelandskega Christchurcha Brenton Tarrant sta se po poročanju avstrijskih medijev dopisovala pogosteje, kot se je vedelo doslej. Sellner je obstoj več primerov elektronske pošte sedaj potrdil, zanikal pa je, da bi se s Tarrantom osebno srečal.

Sellner, čigar skupina IBÖ je znana po svojih protimigrantskih stališčih, je doslej javno zanikal, da bi imel stike s Tarrantom, z izjemo zahvalne elektronske pošte, v kateri se je Tarrantu zahvalil za 1500 evrov vredno donacijo, ki jo je IBÖ prejel januarja lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Avstrijska javna televizija je v torek zvečer poročala, da sta si Sellner in Tarrant dejansko izmenjala več elektronskih pisem, zadnje julija 2018, kar dokazuje, da so bili njuni stiki “dlje trajajoči in intenzivnejši”, kot so domnevali doslej.

Tarrant je v odgovoru na Sellnerjevo zahvalo med drugim zapisal, da je donacija le majhen prispevek v primerjavi s tem, kar počne vodja IBÖ. V naslednjih pismih je Sellner povabil Tarranta na pivo ali kavo, ko bo kdaj na Dunaju. Tarrant je odgovoril s povabilom na obisk Nove Zelandije in dodal, da bodo njegovi simpatizerji prav tako veseli, če ga bodo lahko gostili v Avstraliji.

Sellner je za ORF potrdil avtentičnost elektronskih pisem in zanikal, da bi karkoli vedel o Tarrantovih načrtih za kasnejši teroristični napad na Novi Zelandiji. Priznal je tudi, da je pred racijo na njegovem domu na Dunaju marca letos izbrisal vsa pisma, in pojasnil, da jih ni želel v svojem poštnem predalu, je pa naredil posnetke zaslona, da bi jih lahko pokazal policiji.

Avstralec Tarrant je marca izvedel teroristični napad na dve mošeji v novozelandskem Christchurchu, med katerim je ubil 50 ljudi. Trenutno je v strogo zastraženem zaporu v Aucklandu. Obtožnica ga bremeni 50 umorov in 39 poskusov umora. Po napadu je avstrijska policija preiskala tudi Sellnerjevo stanovanje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen