Avstrijski predsednik Van der Bellen za predčasne volitve v začetku septembra

0

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen se je po srečanju s kanclerjem Sebastianom Kurzem danes na Dunaju zavzel za čimprejšnje predčasne volitve. Te naj bi bile v začetku septembra, za zdaj pa še ni znano, v kakšni sestavi bo do takrat po odstopu podkanclerja Heinz-Christiana Stracheja delovala vlada, poroča časnik Der Standard.

Na vprašanje, ali bodo ministri iz vrst Strachejevih svobodnjakov (FPÖ), vključno s spornim notranjim ministrom Herbertom Kicklom, do volitev ostali v vladi, Van der Bellen in Kurz po srečanju namreč nista odgovorila. Prav tako ni znano, kdo bi lahko nasledil Stracheja na položaju podkanclerja.

“Želim si predčasnih volitev v septembru, po možnosti v začetku meseca,” je dejal Van der Bellen. Datum bodo določili v prihodnjih tednih, predsednik pa se bo o tem posvetoval s strankarskimi voditelji.

Kurz je dejal, da predčasne volitve “niso bile zaželene, so pa nujne”. Dodal je, da bo poskušal ugotoviti, kdo točno stoji za videoposnetkom, ki je inkriminiral Stracheja.

Kancler želi do volitev, kot je izjavil, “povsem v miru” nadaljevati delo, skupni cilj pa z Van der Bellnom vidita v “zagotovitvi maksimalne stabilnosti” ter “ohranitvi operativnosti v Avstriji in tudi v Evropi”, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Podobno kot Van der Bellen je tudi Kurz za prihodnje dni napovedal pogovore z verjetnim Strachejevim naslednikom na čelu svobodnjakov Norbertom Hoferjem, ki je bil doslej minister za infrastrukturo, ter z vodji opozicijskih strank.

Svobodnjaki bodo o tem, kako naprej po aferi, razpravljali drevi. Hoferja, ki je bil doslej podpredsednik stranke, naj bi po navedbah avstrijske tiskovne agencije vsaj za zdaj izbrali za novega vodjo svobodnjakov. Kdo bo nasledil Stracheja na položaju vodje dunajske FPÖ in kdo bo novi vodja poslanske skupine svobodnjakov namesto soudeleženega v aferi Johanna Gudenusa, pa naj bi stranka odločila v ponedeljek.

Strache je sicer v soboto zvečer zapisal, da se dunajska FPÖ strinja, da ostane na njenem čelu, kar pa so iz strankarskih krogov nemudoma zanikali in poudarili, da je Strache napovedal odstop z vseh položajev.

Tudi Ljudska stranka (ÖVP) kanclerja Kurza bo o posledicah afere razpravljala v ponedeljek, medtem ko se bodo opozicijski socialdemokrati SPÖ že drevi sešli na pogovoru o pripravah na predčasne volitve.

Politična kriza v Avstriji je izbruhnila, potem ko so mediji v petek objavili videoposnetek, skrivaj posnet pred parlamentarnimi volitvami leta 2017, v katerem je Strache domnevni ruski bogatašinji v zameno za denarno in politično podporo ponujal pogodbe z vlado in izkazal interes za vpliv na medije.

Strache je posledično odstopil, za odstop z vseh funkcij pa se je odločil tudi Gudenus, ki je bil s Strachejem na spornem srečanju in tako tudi na posnetku. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen