Afera “Strache, privlačna Rusinja in milijoni evrov” odnesla podkanclerja, pred uradom kanclerja 5000 protestnikov, ki zahtevajo predčasne volitve

0

Avstrijski podkancler Heinz-Christian Strache je danes odstopil. Za to se je odločil po objavi videoposnetka, v katerem je v zameno za politično podporo ponujal pogodbe z vlado. Avstrijske opozicije odstop ni zadovoljil in zahteva odgovornost kanclerja Sebastiana Kurza. V njegovem uradu medtem potekajo pogovori o nadaljnjih korakih.

“Kanclerju Kurzu sem ponudil odstop in on ga je sprejel,” je Strache povedal na novinarski konferenci po pogovoru s kanclerjem. Strache je odstopil tudi z vseh funkcij v njegovi svobodnjaški stranki FPÖ, tudi z mesta njenega vodje, ki ga je zasedel leta 2005.

FPÖ želi po Strachejevih besedah nadaljevati izvajanje vladnega programa s kanclerjevo ljudsko stranko (ÖVP). Ne želi, da bi on to oviral in razdrl vlado, je utemeljil svoj odstop.

Za svojega naslednika na čelu stranke je imenoval dosedanjega podpredsednika stranke in ministra za infrastrukturo Norberta Hoferja. Ta bi lahko prevzel tudi položaj podkanclerja.

Na današnji novinarski konferenci je zatrdil, da ni prekršil nobenega zakona, je pa priznal, da gre za “zelo neprijetno afero” in zatrdil, da je bil takrat pijan. Svoji ženi in podpornikom se je opravičil, da se je “pod vplivom alkohola obnašal kot mačo,” kar je bilo deloma posledica tega, “da je hotel naredil vtis na privlačno žensko”. “Obnašal sem se kot najstnik,” je povedal.

Ni znano, kdo mu je nastavil domnevno past in posnel srečanje, ki je trajalo več ur. Strache je za to okrivil “kriminalna omrežja”, incident pa je označil za “politični atentat” na avstrijsko desno vlado.

Za odstop z vseh funkcij v stranki in mesta vodje poslanske skupine FPÖ pa se je odločil tudi Johann Gudenus, ki je bil s Strachejem na spornem srečanju in tako tudi na posnetku. Izrazil je obžalovanje, da je s svojim ravnanjem izdal zaupanje volivcev in svojih sodelavcev.

Odstopa sta posledica petkove objave posnetka, v katerem je videti, da je Strache pred parlamentarnimi volitvami leta 2017 v zameno za pomoč pri povečanju volilne podpore njegovi stranki ponujal poslovne pogodbe z vlado ženski, ki je trdila, da je bogata ruska vlagateljica in da želi v Avstriji vložiti več sto milijonov evrov.

Zdaj že nekdanji vodja avstrijskih skrajno desnih svobodnjakov ji je v primeru vstopa v vlado obljubil javna naročila ter pojasnil, da si želi medijsko krajino v Avstriji spremeniti tako kot madžarski premier Viktor Orban, ki je s svojimi politikami dosegel, da na Madžarskem do vlade kritičnih medijev skoraj ni več. Nakazilo donacije strank ji je predlagal preko človekoljubnega sklada, da bi ga prikrili.

Vest o skrivoma posnetem video posnetku sta v petek objavila nemški dnevnik Süddeutsche Zeitung in revija Der Spiegel. Potekalo naj bi v vili na španskem otoku Ibiza.

Avstrijske opozicije odstopa Stracheja in Gudenusa nista zadovoljila. Opozicijske stranke zahtevajo, da odgovornost prevzame kancler, nekatere celo pozivajo h koncu vladne koalicije.

“Ta vlada je s tem propadla. Zdaj je na vrsti Sebastian Kurz,” je povedal poslanec socialdemokratov (SPÖ) Thomas Drozda. “On mora Avstrijkam in Avstrijcem priznati, da je vlada propadla, in prevzeti vso odgovornost za ta kaos. On je Avstrijo pripeljal v to katastrofalno situacijo in na kocko postavil stabilnost države,” je poudaril.

Ob tem se je pred kanclerskim uradom po podatkih policije danes zbralo med 4000 in 5000 protestnikov, ki so zahtevali predčasne volitve. V kanclerskem uradu namreč potekajo krizni pogovori o nadaljnjih korakih po Strachejevem odstopu. Odločali naj bi o tem, ali naj koalicija ÖVP in FPÖ nadaljuje delo v spremenjeni sestavi ali naj razpišejo predčasne volitve.

Kancler Kurz bo imel izjavo predvidoma ob 19.45, predsednik države Alexander Van der Bellen pa predvidoma ob 20.25.

Spitzenkandidati glavni evropskih strank za evropske volitve prihodnji teden so bili ob Strachejevem odstopu kritični do skrajne desnice. Vodilni kandidat Evropske ljudske stranke Manfred Weber je poudaril, da “levi in desni skrajneži in populisti niso rešitev”. Spitzenkandidata socialdemokratov Frans Timmermans in liberalcev Guy Verhofstadt pa sta posvarila pred povezavami skrajne desnice in Rusije.

Strache je že pri 15. letih navezal stike z desničarskimi krogi v Avstriji, kasneje se je včlanil v FPÖ in pri 21. letih postal najmlajši okrajni svetnik na Dunaju. Leta 1996 je postal član dunajskega deželnega zbora. Član vodstva FPÖ na zvezni ravni je postal leta 2004, leto kasneje pa je bil izvoljen za predsednika svobodnjakov.

Takrat so svobodnjaki med avstrijskimi volivci uživali le nekaj odstotkov podpore, po parlamentarnih volitvah oktobra 2017 pa so postali tretja najmočnejša stranka v državi. Ponoven politični vzpon svobodnjakov in vstop v vladajočo koalicijo je za 49-letnika njegov največji ponos.

V zadnjih mesecih so se odnosi med kanclerjevo ljudsko stranko in svobodnjaki večkrat zaostrili. FPÖ so se znašli pod pritiskom ÖVP oziroma Kurza, potem ko so se v medijih pojavila poročila o njihovih domnevnih povezavah s skrajno desnim gibanjem identitarcev.

Vodja ljudske stranke pa je poleg tega ostro obsodil tudi pesem, ki jo je objavila lokalna podružnica svobodnjakov v Braunau v Zgornji Avstriji, v njej pa migrante primerjala s podganami.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen