Vrhovno sodišče dopustilo revizijo: Janez Janša očitno ni protipravno posegel v osebnostne pravice Mojce Pašek Šetinc!

17

Vrhovno sodišče RS je s sklepom ugodilo Janezu Janši, ki je glede sodbe celjskega višjega sodišča (december 2018) v povezavi z zamudno sodbo velenjskega okrajnega sodišča (oktober 2016) v zadevi plačila odškodnine Mojci Šetinc Pašek zahteval revizijo.

Višje sodišče v Celju je decembra lani naložilo predsedniku SDS (TUKAJ), da mora novinarki TV Slovenija Mojci Šetinc Pašek plačati 6.000 evrov odškodnine. Janez Janša je namreč marca 2016 na družbenem omrežju Twitter zapisal: »Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C im Mojce PŠ. Eno za 30 €, drugo za 35 €. #ZvodnikMilan Prav tako je menilo, da mu je bila pošiljka (tožba) vročena pravilno, čeprav je Janša že takrat zatrjeval, da mu ni bila, ker je bila kršena določba zakona o pravdnem postopku, ki opredeljuje, kdaj se vročitev šteje za opravljeno, zaradi tega pa niso bili izpolnjeni pogoji za izdajo zamudne sodbe.

Ta sodba višjega sodišča je bila zanimiva zato, ker je isto sodišče v enakem primeru (zadeva druge novinarke TV Slovenija Eugenije Carl) sodbo razveljavilo in vrnilo zadevo sodišču prve stopnje v novo sojenje.

Vrhovno sodišče RS je zdaj stvari očitno postavilo na pravo mesto – Janezu Janši je ugodilo in dopustilo revizijo glede vprašanj: prvič, ali je dopustno pošiljko vrniti sodišču, če je ni mogoče pustiti v poštnem nabiralniku, in ali bi moral biti Janez Janša obveščen o tem, da je šla pošiljka nazaj na sodišče; in drugič, ali je pravilna presoja, da je Janez Janša z zapisom na družbenem omrežju protipravno posegel v osebnostne pravice Mojce Pašek Šetinc.

Vrhovni sodniki so dali prav Janši, ki je trdil, da ni protipravno posegel v tožničine pravice. Ugotavljajo namreč, da nižji sodišči nista v zadostni meri presojali vprašanja protipravnosti, višje sodišče pa je preveč enostavno menilo, da so uporabljene besede žaljive same po sebi in da jih je povprečen bralec razumel dobesedno (da sta Carlova in Šetinc Paškova prostitutki, cena njunih spolnih storitev pa je 30 oziroma 35 evrov). Vrhovno sodišče je ugotovilo, da je taka ocena napačna, da je odločitev višjega sodišča celo nasprotna ugotovitvam nižjega sodišča, opore pa naj ne bi imela niti v tožničinih trditvah. Zato je predlog Janeza Janše za revizijo utemeljen, so zapisali vrhovni sodniki, ki so na koncu dodali:

»Vrhovno sodišče dopusti revizijo, če je od njegove odločitve mogoče pričakovati odločitev o pravnem vprašanju, pomembnem za zagotovitev pravne varnosti, enotne uporabe prava ali za razvoj prava preko sodne prakse (prvi odstavek 367. a člena ZPP). Ti pogoji so v obravnavanem primeru izpolnjeni glede vprašanj, navedenih v izreku tega sklepa. Vrhovno sodišče je zato revizijo dopustilo.«

Kot kaže, (neupravičeno) dosojenih odškodnin za Eugenijo Carl in Mojco Pašek Šetinc ne bo.

Št. komentarjev: 17
 1. raft pravi

  Držijo se pa tako, kot da še s svojim nista fukali.

 2. bruh pravi

  resnica na koncu vedno pride na dan…..komunistićni kućani so skrivaj po gozdovih kot podivjane smrdeče zveri klali drugeče misleč otroke in žene…pa se je desetletja to prikrivalo in zanikalo..kdor je o tem govoril je bil umorjen…..

 3. bruh pravi

  ..tako je s smrdečimi kur bami…vsi vemo da so tam kjer so le zato ker so levičarske pressitutke….tudi naši nestrpni in opranoglavi rdeči pra sci in svi nje (ogabni levićarji in levićarke)…..ampak ….ajd ..saj je jasno vsem….ajd

 4. Silvo pravi

  Pravilno. Babi-žabi sta jih le dobili po požrešnih prstih.

 5. Jožek pravi

  Upam, da pridejo vase babe kmalu na vrsto

 6. bruh pravi

  te levićarske aktivistke so se pač že davno nazaj prodale našemu kućanovemu post-komunističnemu mafijskemu rdečemu klanu, ki ovde pač nemoteno rula…..vsi vemo, da so le smrdeče presstitutke , ki uživajo v tem ,da divje nestrpno pljuvajo po drugače mislečih in pridno ližejo stare udbaške smrdeće ri ti….ajd..

  1. Re gornjemu pravi

   Ocito ovde ti nemoteno ser..jes, bedak polpismeni

   1. bruh pravi

    moteče mar ne da se vsa opisuje take kot ste ..mar ne?

 7. pubec pravi

  Ta Janša je velemojster sprenevedanja. Ampak, da za nepravilno vročeno pošto potunka poštarja, to je pa res pokvarjeno do kraja. In to je politik, ki bi mu naj bilo mar za ljudstvo? Njemu je mar samo za njegovo r…t.Če je napisal kleveto(kar je dejstvo), naj nosi tudi posledice.

 8. ronko pravi

  Edino pravilno! Ti dve si ne zaslužita niti enega evra odškodnine!

  1. Pubec pravi

   Ce bi slo za koga tvojih( mater,zeno..), bi bila situacija cisto druga? One bi bile seveda upraviceno uzaljene?Misli malo!

 9. Narim pravi

  Spet se bo sprostilo zmerjanje vsevpovprek, ker sodišča temu štangho držijo.
  Danes kdorkoli reče karkoli, vse v imenu svobode ghovora.

  Grozhn kam smo pršli. 🙁

  1. bruh pravi

   če je dovoljeno kučanovim svi njskim ogabnim smrdečim ku rbam iz bande 571 zakaj ne bi bilo dovoljeno tudi navadnim smrtinkom…ajd…..verjamem pa , da enoumno vzgojeni smrdeči komunajzerski iz trebek zelo trpi, da obstav svoboda govora…..in celo drugače misleči….ajd..

 10. Rokovnjac pravi

  Prav zalostni je,da ste vsi vse nauprek skregani.Good is one thing,I am not part of it already more than half of century!

 11. raft pravi

  Pubec pravi Pred 23 ur
  Ce bi slo za koga tvojih( mater,zeno..), bi bila situacija cisto druga? One bi bile seveda upraviceno uzaljene?Misli malo
  ——————–
  Pubec, kur-ba je kur-ba.

  1. pubec pravi

   Prištevaš mednje tudi svoje?

 12. raft pravi

  Pubec pravi Pred 18 ur
  Prištevaš mednje tudi svoje
  ——————–
  Samo, če je tvoja tudi moja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen