Vrh EU in Japonske naj bi potrdil zavezanost multilateralizmu

0

Japonski premier Shinzo Abe se bo v četrtek v Bruslju sestal z vodilnimi predstavniki EU. Voditelji bodo predvidoma potrdili podporo mednarodni ureditvi na temelju skupnih pravil in uskladili stališča pred vrhom skupine G20 junija v Osaki. V ospredju bo reforma WTO, še zlasti kriza zaradi ameriške blokade pritožbenega organa.

Abe prihaja v Bruselj k predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju po obiskih v Italiji in Franciji ter srečanju z voditelji višegrajske četverice v Bratislavi. Po vrhu z EU pa bo odpotoval v Washington in Kanado. Osemdnevna turneja po Evropi in Severni Ameriki je del intenzivnih priprav na vrh skupine G20, ki bo 28. in 29. junija v Osaki.

Priprave na vrh v Osaki bodo tudi rdeča nit tokratnega vrha EU in Japonske. Za protiutež izolacionistični politiki ameriškega predsednika Donalda Trumpa po načelu Najprej Amerika bosta partnerici po pričakovanjih znova potrdili zavezanost multilateralizmu in uskladili stališča za vrh.

EU in Japonska imata številne skupne cilje, v prvi vrsti sta to obramba multilateralizma, vključno z reformo Svetovne trgovinske organizacije (WTO) in zagotavljanjem ambicioznega izvajanja pariškega podnebnega sporazuma, ter podpora iranskemu jedrskemu dogovoru in mirni rešitvi vprašanja Korejskega polotoka, izpostavljajo viri pri EU.

V Bruslju poudarjajo, da je tako za EU kot za Japonsko reforma WTO in zagotovitev delujočega pritožbenega organa prioriteta, kar naj bi partnerici zapisali tudi v skupni izjavi. Na navedbe o razhajanjih glede načina odprave blokade pritožbenega organa v Bruslju odgovarjajo, da se partnerici strinjata o načelu in da še preučujejo nedavni japonski predlog za dosego tega cilja.

ZDA blokirajo imenovanja v pritožbeni organ WTO, kar onemogoča normalno delovanje organizacije. Če ta kriza ne bo rešena, obstaja tveganje, da pritožbeni organ do konca leta postane neuporaben, opozarjajo v Bruslju. Predsednik združenja evropskih gospodarskih zbornic Eurochambres Christoph Leitl pa je nedavno v pogovoru z STA opozoril, da z ameriško blokado WTO ne more preživeti.

Pomembne teme vrha bodo tudi izmenjava podatkov med EU in Japonsko, vprašanje povezljivosti v kontekstu kitajske pobude nove svilne poti – En pas, ena pot ter brexit. Japonska, ki ima več kot polovico tujih neposrednih naložb po Evropi v Združenem kraljestvu, je dejansko udeležena v procesu brexita, ponazarjajo viri pri EU.

V Bruslju sicer poudarjajo, da se je z uveljavitvijo trgovinskega sporazuma februarja letos začela nova era bistveno kakovostnejših odnosov med stranema. Trenutno za 91 odstotkov izvoza EU na Japonsko veljajo ničelne uvozne carine. Ko bo sporazum v celoti uveljavljen, pa bo odpravljenih 97 odstotkov uvoznih carin.

Trgovinski sporazum EU in Japonske ustvarja največje odprto trgovinsko območje na svetu s 630 milijoni ljudi. Sporazum naj bi po bruseljskih ocenah evropskim izvoznikom na Japonsko prihranil milijardo evrov letno. Podjetja v EU so lani na Japonsko izvozila za 64,7 milijarde evrov blaga, leto pred tem pa za 34,7 milijarde evrov storitev.

Po Bruslju bo Abe odpotoval v Washington, kjer se bo v petek srečal s Trumpom, ki želi na vsak način zmanjšati primanjkljaj v trgovini z Japonsko. Pred njunim srečanjem je predviden drugi krog dvostranskih trgovinskih pogajanj. Trump in njegova soproga Melania naj bi bila čez približno mesec dni tudi prva gosta na Japonskem v novem cesarskem obdobju Reiwa – obdobju harmonije.

V EU japonsko-ameriških trgovinskih pogajanj nočejo komentirati, na splošno pa poudarjajo, da ne marajo upravljane trgovine, saj da ta neizogibno vodi v izkrivljanje konkurence, ter da pričakujejo, da bo vsak trgovinski sporazum v celoti spoštoval načela proste trgovine in pravila WTO. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen