Vladne in mednarodne sile v Afganistanu prvič zakrivile več smrti civilistov kot uporniki

0

Afganistanske in mednarodne sile so v Afganistanu prvič zakrivile več smrti med civilisti kot talibani in drugi uporniki, kaže danes objavljeno poročilo misije ZN v Afganistanu (Unama) za prvo letošnje četrtletje. Povzročile so smrt 305 civilistov, uporniki pa 227, poročajo tuje tiskovne agencije.

Od 1. januarja do 31. marca je Unama zabeležila 581 smrtnih žrtev in 1192 ranjenih civilistov. Med njimi je bilo 150 mrtvih in 432 ranjenih otrok. To je 23 odstotkov manj civilnih žrtev kot v enakem obdobju lani in najnižje v prvi četrtini leta od leta 2013, piše v poročilu.

Manjše število civilnih žrtev je posledica manj samomorilskih bombnih napadov. Teh je bilo kar 76 odstotkov manj. Unama sicer ni prepričana, ali je to posledica hude zime ali mirovnih pogajanj med stranema v konfliktu.

Za večino smrtih žrtev so krivi letalski napadi ali iskalne akcij na tleh, ki jih izvajajo predvsem afganistanske sile s podporo ZDA. Večino letalskih napadov izvajajo ameriška letala.

Druge države, ki v Afganistanu delujejo v okviru operacije Nata, tam zagotavljajo logistično ali tehnično pomoč, večino napadov pa opravijo ameriška letala. Napade sicer izvaja tudi pred kratkim vzpostavljeno afganistansko vojaško letalstvo.

V poročilu Unama poziva afganistanske in mednarodne sile, naj raziščejo navedbe o civilnih žrtvah, objavijo izsledke raziskave in žrtvam oz. svojcem zagotovijo primerno odškodnino.

Tiskovni predstavnik ameriških sil v Afganistanu Dave Butler je v odzivu na poročilo izjavil, da se oborožene sile ZDA držijo najvišjih standardov in si v svojih operacijah prizadevajo za natančnost.

“Pridržujemo si pravico do samoobrambe, kot tudi obrambe afganistanskih sil,” je dodal. “Najboljši način za končanje trpljenja nevojskujočih je konec spopadov in dogovorjeno zmanjšanje nasilja na vseh straneh,” je še navedel Butler.

Ameriška vojska je leta 2017 v Afganistanu okrepila vojaške operacije, saj je ameriški predsednik Donald Trump odpravil nekatere omejitve pri bombardiranju položajev talibanov.

Unama je podatke o smrti civilistov v Afganistanu začela zbirati leta 2009, ko so se tam poslabšale varnostne razmere. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen