Veliko zanimanja za sodelovanje pri kandidaturi Ptuja za EPK

0

Mestna občina Ptuj je danes sklicala prvi posvet o pripravi kandidature njihovega mesta za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025, na katerem je predstavila projekt lokalnim akterjem, ki bi lahko sodelovali pri projektu. Dejstvo, da je bila dvorana polna do zadnjega sedeža, kaže, da je zanimanja za sodelovanje veliko.

Na posvet so bili vabljeni posamezniki in predstavniki javnih zavodov, nevladnih organizacij, društev, civilnih iniciativ in drugih organizacij, ki delujejo na področju kulture, umetnosti, izobraževanja, ekologije, turizma, športa in mladinske politike.

Kot je uvodoma povedal vodja ekipe za pripravo kandidature Ptuj EPK 2025 Aleš Šteger, želijo v pripravo kandidature vključiti čim več lokalnih akterjev na področju kulture v najširšem pomenu besede. “Osrednjega pomena je, da delujemo čim bolj odprto. Odprto za ideje, odprto za debate, odprto za povezave,” je dejal.

Zbranim je z glavno koordinatorko kandidature Martino Magdič in svetovalcem Mitjo Čandrom predstavil projekt EPK in cilje, ki se od kandidatov za naziv pričakujejo. Po njihovih besedah je to lahko izjemna priložnost za razvoj mesta in njegovega zaledja. “EPK ni odgovor na vse, sploh ne, a že proces priprave kandidature sproža intenzivno brbotanje, izmenjavo idej, stališč, ki mislim, da nam lahko samo koristijo,” je dejal Šteger.

Čeprav trdno verjame, da bo Ptuj dobil naziv EPK, meni, da je že sama kandidatura koristna za mesto. “Pomeni, da vzamemo stvari v svoje roke, da spoznamo, da namesto nas ne bo nihče reševal naših težav. Mi jih moramo rešiti, kar pomeni, da moramo sami prevzeti odgovornost za njihovo reševanje. A za to moramo poslušati drug drugega,” je dejal.

Do junija bodo zbirali ideje in predloge vseh zainteresiranih za sodelovanje. Po Čandrovih besedah morajo biti projekti čim bolj domiselni, dolgoročno zastavljeni in povezovalni, kar pomeni, da segajo s kulture še na druga področja, kot so izobraževanje, turizem, ekologija, vključevanje ranljivih skupin. “Vsekakor pa brez zbujanja lažnih upov, ki jih ni mogoče realizirati,” je opozoril.

“Tu ne gre toliko, kaj je mesto doslej naredilo. Naziv EPK je usmerjen v prihodnost, kaj si mesto želi biti in kaj je pripravljeno za to narediti,” je dodala Martina Magdič.

Ker je Ptuj že sodeloval pri projektu EPK leta 2012, ko je ta naziv nosil Maribor, si je po Čandrovih besedah pridobil dragocene izkušnje, na katerih lahko zdaj gradi. “Ideje je strukturiral in razvijal že v preteklosti in zato lahko govorimo o neki kontinuiteti dogajanja. To bomo poskušali v prijavi prikazati na način, da je ideja zorela že dolgo in da je skozi etapo pridruženega partnerstva Ptuj dobil izkušnje, tako dobre kot slabe, česar druga mesta v Sloveniji nimajo,” je povedal.

Za izhodiščno temo kandidature so izbrali Transformacija mesta – regeneracija zaledja, pri tem pa naj bi se osredotočali na kulturno dediščino Ptuja v sozvočju s sodobnostjo, povezovanje mesta s podeželskim okoljem in soodločanje ljudi o prihodnosti mesta. “Pobuda za sodelovanje je odprta za vse, ki jim je mar za prihodnost Ptuja in okoliških občin,” so poudarili. Zbrano gradivo bodo uporabili tudi za pripravo novega lokalnega programa kulture.

“Imamo ogromno že obstoječih projektov, ki jih lahko s to kandidaturo še nadgradimo,” se je strinjal predsednik zgodovinskega društva Ptuj – Poetovio LXIX Andrej Klasinc. “Glede na res izjemen potencial, ki se ujema z usmeritvami Evropske komisije na tem področju, menim, da ima Ptuj največ možnosti. Leto 2012 nam je dalo veliko izkušenj in verjamem, da smo vsaj centimeter pred konkurenco,” pa je dodal nekdanji župan, zdaj direktor ZRC Bistra Štefan Čelan.

Mestna občina Ptuj se je za kandidaturo za EPK odločila marca in k sodelovanju povabila 15 občin Spodnjega Podravja. Zanimanje za kandidaturo za EPK 2025 so sicer izrazili še v Ljubljani, Kranju, Lendavi in Novi Gorici skupaj z Gorico. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen