Več držav pripravljenih sprejeti migrante z ladje organizacije Sea-Eye

0

Francija, Nemčija in še nekaj drugih evropskih držav je danes izrazilo pripravljenost sprejeti več migrantov z ladje nemške nevladne organizacije Sea-Eye, da bi se ti lahko izkrcali na Malti. Ladja z imenom Alan Kurdi je v začetku aprila pred libijsko obalo rešila 64 migrantov in od takrat išče pristanišče.

Francoski notranji minister Christophe Castaner je danes na Twitterju zapisal, da je govoril z malteškim kolegom in mu povedal, da so Francija, Nemčija in več drugih držav pripravljene sprejeti migrante z ladje, s čimer želijo omogočiti, da bi se ti lahko izkrcali na Malti. Francija bi lahko sprejela 20 migrantov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva je potrdil, da je Nemčija pripravljena sodelovati pri tem.

Ladja Alan Kurdi, poimenovana po sirskem dečku, ki so ga pred nekaj leti našli mrtvega na turški obali, je 3. aprila pred libijsko obalo rešila 64 migrantov. Najprej se je usmerila proti Lampedusi, a so ji italijanske oblasti preprečile vplutje.

Nato so se odpravili proti Malti, ki prav tako noče sprejeti migrantov. Ladja tako kroži okoli te otoške države. V noči na četrtek je Valletta dovolila izkrcanje noseči ženski.

V četrtek so sicer Mednarodna organizacija za migracije (IOM), Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) in Sklad ZN za otroke (Unicef) v skupni izjavi izrazili “globoko zaskrbljenost” glede razmer na ladji. Pozvali so, naj države poiščejo varno pristanišče za rešene ljudi.

Gre za nov primer ladje z rešenimi migranti, ki je zaradi spora med Italijo in Malto, ki traja od lanskega poletja, ostala na morju. Obe državi zavračata izkrcanje migrantov, pri čemer Malta to dovoli, ko druge evropske države obljubijo, da jih bodo sprejele. To se je zgodilo že večkrat. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen