V UKC Maribor se je proti gripi cepila skoraj četrtina zaposlenih

0

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor se je v letošnji sezoni proti gripi cepila skoraj četrtina zaposlenih, delež precepljenih pa se v zadnjih letih povečuje. Ti podatki so dokaz o vse večjem zavedanju pomena cepljenja pri preprečevanju širjenja gripe, so ob začetku svetovnega in evropskega tedna cepljenja danes poudarili v UKC Maribor.

V UKC Maribor so na današnji novinarski konferenci predstavili pomen cepljenja proti gripi, ob tem pa prikazali tudi rezultate precepljenosti zaposlenih v UKC Maribor.

“Zdravstveni delavci s cepljenjem proti gripi zaščitimo v prvi vrsti svoje bolnike, sebe in svoje bližnje,” je za STA izpostavila vodja enote za obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Maribor Lea Knez in poudarila, da se v zadnjih treh letih trudijo za povišanje precepljenosti zaposlenih.

Medtem ko je v sezoni 2016/2017 precepljenost zaposlenih v UKC Maribor dosegla 14,4 odstotka, je letos ta delež porasel na 24,1 odstotka, kar pomeni, da je proti gripi cepljen skoraj vsak četrti zaposleni v UKC. Med drugim se je proti gripi cepilo skoraj 55 odstotkov zdravnikov v UKC Maribor.

Rečeno v športnem žargonu je bil med oddelki pri tem najboljši oddelek za pljučne bolezni, kjer je cepljenih 89,4 odstotka vseh zaposlenih na oddelku, z minimalnim zaostankom sledi oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja, kjer se srečujejo z najtežjimi bolniki z gripo in dobro poznajo prednosti cepljenja. Omenjenima oddelkoma so za dosežek z javnim priznanjem danes namenili posebno pozornost, je povedala Knezova.

Sicer pa je največji napredek v tem smislu glede na predhodno sezono dosegel laboratorij za medicinsko genetiko, ki je za četrtino povečal precepljenost svojih zaposlenih. Zaposlenim v UKC Maribor stroške cepljenja krije delodajalec, Knezova pa je poudarila, da je njihov cilj, da se precepljenost povečuje in da s tem tudi širijo zavedanje o pomenu cepljenja.

Svetla točka so po njenih besedah tudi študenti medicine, ki promovirajo cepljenje v svojih vrstah in širši javnosti. V letošnjem letu se je denimo proti gripi cepilo kar 95 odstotkov študentov petega letnika mariborske medicinske fakultete.

“Če govorimo o cepljenju proti gripi, se poveča tudi zavedanje o pomenu cepljenja proti drugim boleznim,” je še dodala Knezova. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen