V Radovljici se začenja 8. Festival čokolade

0

Radovljica bo od danes pa do nedelje znova gostila največji čokoladni dogodek v Sloveniji, že 8. Festival čokolade. Na festivalu, na katerem vsako leto naštejejo okoli 50.000 ljudi, bodo obiskovalci lahko okušali čokolado in čokoladne slaščice okoli 40 različnih ponudnikov iz Slovenije in tujine.

Po besedah direktorice javnega zavoda Turizem in kultura Radovljica Nataše Mikelj festival ohranja kakovost in nivo skupaj z manjšimi družinskimi slovenskimi proizvajalci čokolade. Ti se vsako leto predstavljajo s kakovostnimi čokoladnimi izdelki in s tem bogatijo ter skupaj z organizatorji nadgrajujejo festival.

Poleg manjših proizvajalcev čokolade je en izmed osrednjih ponudnikov leška Gorenjka, katere skoraj stoletna tradicija je tudi spodbudila pripravo prvega radovljiškega festivala čokolade. Gorenjka se bo tudi letos predstavila s svojo čokolado velikanko, katere teža odraža obletnico obstoja Gorenjke. Tokratna velikanka tehta 97 kilogramov, razbili pa jo bodo v soboto opoldne in jo razdelili med obiskovalce.

Festival, na katerem se bo dogajanje začelo danes ob 13. uri in se zaključilo v nedeljo ob 19. uri, ohranja že uveljavljen princip okušanja čokolade preko degustacijskih kuponov. Letos pa prinaša tudi več novosti, med ključnimi sta ruby oziroma roza čokolada in približevanje usmeritvi Zero Waste, zato bodo ponudniki uporabljali razgradljivo in povratno embalažo.

Dogajanje bo razporejeno na devet prizorišč v mestu. Obiskovalci si bodo lahko sami izdelali čokolado, si ogledali kuharske šove priznanih mojstrov, se preizkusili v kuharskih spretnostih, igrali čokoladni bingo, si dali poslikati obraz in si izbrali čokoladni nakit. Ogledali si bodo lahko modno revijo čokoladnih kreacij, si privoščili medeno dogodivščino in prisluhnili glasbi na kar 12 koncertih, ki se bodo zvrstili v treh festivalskih dneh.

Kar nekaj priložnosti bo tudi za rekreacijo in športne ter zabavne aktivnosti. Na voljo bodo pump poligon za kolesa in kolesarje, spust po vrvi, streljanje z lokom in cirkuške delavnice. Letošnji festival čokolade pa bo z izbrano ponudbo slovenskih craft piv napovedal tudi povsem nov festival piva, ki bo v Radovljici potekal 1. junija. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen