V Italiji Salvinijeva Liga z rekordno podporo 37%

0

Italijanska vladajoča skrajno desna Liga notranjega ministra Mattea Salvinija uživa rekordno podporo v višini 36,9 odstotka, je razvidno iz danes objavljene javnomnenjske raziskave. Na lanskih parlamentarnih volitvah je stranka osvojila 17,4 odstotka glasov, spominja avstrijska tiskovna agencija APA.

Pred evropskimi volitvami konec maja pa ima manj razlogov za veselje koalicijski partner populistično Gibanje pet zvezd. Stranka ministra za gospodarstvo Luigija Di Maia se mora glede na poročanje časnika Corriere della Sera sprijazniti z 22,3-odstotno podporo, kar je okoli deset odstotnih točk manj kot na parlamentarnih volitvah marca lani.

Strokovnjaki ocenjujejo, da volivci dojemajo Ligo kot politično bolj izkušeno v primerjavi z Gibanjem pet zvezd.

Dodaten razlog za porast priljubljenosti Lige pa je tudi, da se k njim steka vedno več podpornikov konservativne Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija. Glede na anketo Berlusconijevo stranko podpira 8,7 odstotka vprašanih, lani je bila podpora pri okoli 14 odstotkih skoraj enkrat višja.

Opozicijska Demokratska stranka (PD) z okoli 18,7 odstotka ohranja stabilno podporo v primerjavi s parlamentarnimi volitvami, še navaja APA.

Salvini je v petek zagotovil, da Liga kljub javnomnenjskim raziskavam ostaja zvesta koalicijskemu partnerju. Dodal je, da ne namerava strmoglaviti vlade in oblikovati desnosredinskega zavezništva z Berlusconijem, kot so ugibali nekateri mediji.

Tudi premier Giuseppe Conte je izrazil prepričanje, da bo italijanska vlada prestala evropske volitve, saj je koalicija dovolj stabilna, da bo ostala na oblasti cel petletni mandat. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen