V Berlinu na vrhu o Zahodnem Balkanu v ospredju odnosi Srbije in Kosova

0

Na vabilo nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Emmanuela Macrona bo danes v Berlinu potekal neformalni vrh o Zahodnem Balkanu, v središču katerega bo zagon dialoga Srbije in Kosova, ki je mesece na mrtvi točki. Ob visokih predstavnikih držav regije, Evropske komisije in Hrvaške se ga bo udeležil tudi premier Marjan Šarec.

Ob napovedi srečanja sta nemška kanclerka in francoski predsednik sporočila, da se želita s povabljenimi pogovoriti o “izzivih v regiji, še posebej o odnosih med Srbijo in Kosovom”.

Do njega prihaja v času, ko dialog med Beogradom in Prištino že od novembra lani stoji zaradi uvedbe 100-odstotnih kosovskih carin na srbsko blago in ko so pred vrati evropske volitve, ki bodo prinesle spremembe v Bruslju.

Iz obeh prestolnic pred srečanjem ni bilo slišati sprememb v stališčih. Beograd za nadaljevanje dialoga zahteva odpravo carin, Priština pa priznanje neodvisnega Kosova. Državi novih pobud v Berlinu ne pričakujeta, le pritisk za nadaljevanje dialoga.

Vrha se bosta iz Srbije in Kosova udeležila tako premierja kot tudi predsednika držav, prav tako iz Albanije. Iz ostalih držav regije – Severne Makedonije, BiH in Črne gore – je pričakovati predsednike ali premierje. Tako kot iz Slovenije pa je tudi iz Hrvaške povabljen premier.

Evropsko komisijo bosta na dogodku zastopala njen predsednik Jean-Claude Juncker in visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini, ki že leta vodi dialog med Beogradom in Prištino o normalizaciji odnosov v okviru približevanja EU.

Premier Šarec bo po napovedih iz njegovega kabineta izpostavil zavzemanje Slovenije za promocijo dobrososedskih odnosov, reševanje odprtih vprašanj v regiji, spravo in krepitev regionalnega sodelovanja. Izpostavil bo tudi pomen nadaljnjih korakov držav regije v smeri evroatlantskih integracij. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen