V Beogradu danes množični shod v podporo Vučiću

0

Na poziv srbskega predsednika Aleksandra Vučića in njegove Srbske napredne stranke bo danes v Beogradu potekal množični shod v podporo oblastem. Vučić, ki bo udeležence tudi nagovoril, pričakuje, da bo največji v zadnjih 40 do 50 letih ter nekajkrat večji od vseh dosedanjih protivladnih protestov, ki potekajo že več kot štiri mesece.

Shod v podporo Vučiću so pripravili po sobotnem protivladnem protestu, ki ga je opozicija napovedovala kot vrhunec in največjega od začetka protestov, a naj bi se ga po podatkih policije udeležilo le okoli 7500 ljudi. Organizatorji in mreža raziskovalnih novinarjev BIRN, ki je udeležbo preverila preko posebne spletne platforme Mapcheking.com, navajajo nekajkrat večjo udeležbo. BIRN navaja več kot 40.000 ljudi, poroča Balkaninsight.

Današnji shod bo potekal v okviru Vučićeve kampanje Prihodnost Srbije, ki jo je s shodi po državi sprožil po začetku protivladnih protestov, ki so se z zahtevo po njegovem odstopu in sklicu predčasnih volitev začeli 8. decembra lani v Beogradu, nato pa razširili po vsej državi, v več kot sto krajev, in potekajo vsak teden. Protestniki zahtevajo tudi dostop do medijev in pogovore o vzpostavitvi pogojev za izvedbo poštenih volitev.

Opozicija opozarja, da na javne uslužbence izvajajo velik pritisk, da se udeležijo današnjega shoda v Beogradu, kot tudi na organizirane prevoze iz vse države. Oblasti to zanikajo.

Množice ljudi v središču prestolnice pričakujejo od 14. ure, pred poslopjem parlamenta pa naj bi jih od 16. ure zabavala s koncertom Aca Lukas in Riblja čorba. Sam shod naj bi se začel ob 18. uri, na katerem bo govoril tudi Vučić. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen