Ukrajinski parlament sprejel zaostren zakon o rabi ukrajinščine

0

Ukrajinski parlament je danes sprejel zakon, ki zaostruje javno rabo ukrajinščine. Po pričakovanjih poznavalcev bi lahko ta ukrep vznejevoljil rusko govoreče prebivalce v Ukrajini in Rusijo. Zakon tudi povečuje kvote za televizijski in radijski program v ukrajinskem jeziku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajina je zakon o rabi ukrajinščine sprejela le dan potem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin podpisal odlok o omilitvi pogojev za pridobitev ruskega državljanstva na proruskem vzhodu Ukrajine ter le nekaj dni po izvolitvi komika Volodimira Zelenskega za predsednika Ukrajine, ki je doslej v javnosti pogosto govoril v ruščini.

Nov ukrajinski zakon predvideva, da bodo morali vsi javni uslužbenci na vseh ravneh kot tudi zdravniki, učitelji, odvetniki in drugi govoriti ukrajinsko, v nasprotnem primeru jim grozi globa. Zakon ne bo veljal za zasebno komunikacijo in verske obrede. Ukrajinski jezik po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug tako postaja edini uradni jezik v Ukrajini.

Za sprejem zakona je glasovalo 278 poslancev, za njegov sprejem pa je bila potrebna podpora najmanj 226 poslancev parlamenta, vrhovne rade. Za nadzor nad uresničevanjem zakona bodo po poročanju ruske tiskovne agencije Tass skrbeli “jezikovni inšpektorji”.

Zakon ne bo veljal prva tri leta, saj morajo po vsej državi vzpostaviti centre za učenje ukrajinskega jezika in kulture, je po poročanju ukrajinskih medijev pojasnil poslanec Nikolaj Kniazhicki.

Dosedanji ukrajinski predsednik Petro Porošenko je prek Twitterja sprejem zakona označil za “zgodovinski dogodek”. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen