Ugotovitve preiskovalcev: Morilski napadi na Šrilanki maščevanje za napade na mošeje v Christchurchu

0

Prve ugotovitve preiskave terorističnih napadov na velikonočno nedeljo na Šrilanki, ki so po zadnjih podatkih zahtevali več kot 320 življenj, kažejo, da so bili maščevanje za napade na mošeje v novozelandskem Christchurchu, je v parlamentu danes povedal namestnik šrilanškega obrambnega ministra Ruwan Wijewardene.

“Menimo, da je napade izvedla skrajna islamistična skupina kot povračilni ukrep za pokol v mošejah v Christchurchu na Novi Zelandiji,” je dejal.

Kot je po besedah namestnika ministra doslej pokazala preiskava, za napadi stoji šrilanška lokalna skupina National Thowheeth Jama’ath (NTJ), ki je povezana z malo znano skrajno islamistično skupino v Indiji.

“Sedaj so bile razkrite tesne povezave z JMI,” je izjavil Wijewardene, pri čemer je po poročanju francoske tiskovne agencije očitno mislil na skupino Jamaat-ul-Mujahideen India. O skupini JMI ni znanih veliko podatkov, z izjemo poročil, da so jo ustanovili lani in da je povezana s skupino s podobnim imenom iz Bangladeša.

“Sprejeti moramo takojšnje ukrepe za prepoved organizacij, ki imajo povezave s skrajneži,” je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Kot je danes še razkril Wijewardene, ima Šrilanka pri preiskavi pomoč iz tujine, podrobnosti pa ni navedel.

Odgovornosti za napade, zaradi katerih v državi od danes veljajo izredne razmere, ni prevzel še nihče. V tem najhujšem nasilju na Šrilanki od konca državljanske vojne pred desetletjem in najhujšem napadu na katoliško manjšino v državi je po zadnjih podatkih umrlo več kot 320 ljudi, več kot 520 jih je bilo ranjenih.

V napadu desničarskega terorista iz Avstralije na mošeji v Christchurchu 15. marca je bilo ubitih 50 ljudi. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen