Sturgeonova želi nov referendum o neodvisnosti Škotske do leta 2021

0

Škotska premierka Nicola Sturgeon je danes napovedala, da želi do leta 2021 organizirati nov referendum o neodvisnosti Škotske, če bo Združeno kraljestvo izstopilo iz Evropske unije. V ta namen bo kmalu predstavila tudi zakonodajo, ki bo postavila pravila za nov referendum, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Odločitev med brexitom in prihodnostjo Škotske kot neodvisni evropski državi bi morali ponuditi v času mandata tega parlamenta,” je danes škotskim poslancem dejala Sturgeonova. Naslednje parlamentarne volitve na Škotskem so napovedane za leto 2021.

Ocenila je, da vladni sistem v Londonu ne služi interesu Škotske in da bodo ljudem zagotovili možnost referenduma o neodvisnosti. Ob tem je dodala, da je sicer trenutno primarni cilj zaustaviti brexit, poroča britanski BBC.

Sturgeonova se sicer zaveda, da bi pred izvedbo referenduma potrebovala soglasje britanske vlade. V Londonu ponovnemu referendumu o neodvisnosti nasprotujejo, to stališče je danes ponovil predstavnik vlade.

Na prvem referendumu o neodvisnosti te britanske dežele leta 2014 je 55 odstotkov Škotov glasovalo proti neodvisnosti. Na referendumu o brexitu leta 2016 pa je za obstanek Združenega kraljestva v EU na Škotskem glasovalo 62 odstotkov ljudi. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen