Slovenski evroposlanci Evropski komisiji: Kaj bo komisija storila glede očitnega tveganja kršitve vrednot EU v sodnem primeru Milka Noviča?

0

Slovenski evropski poslanci iz vrst Evropske ljudske stranke dr. Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin in Franc Bogovič so na Evropsko komisijo naslovili pisno poslansko vprašanje glede vladavine prava v Sloveniji in glede nedopustnih pritiskov vrha pravosodja na sodnike in sodne procese. Vprašanje je prednostno, zato mora Evropska komisija nanj odgovoriti v nekaj tednih.

Kot je v vprašanju navedel evropski poslanec je včeraj okrožno sodišče v Ljubljani v ponovljenem sojenju Milka Noviča oprostilo obtožbe umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Oprostilna sodba je bila pričakovana, saj so nemški izvedenci pred tem ugotovili, da dNovič obtoženega dejanja ni mogel storiti. Sodnik je izkazal možnost povezave z drugim načrtovanim umorom na Kemijskem inštitutu, kjer so po njegovih besedah izdelovali tudi strupe, droge in eksploziv.

 

Zaskrbljujoče je dejstvo, na katerega je v izreku sodbe opozoril slovenski sodnik Zvjezdan Radonjić. Po njegovih trditvah je bil v času ponovljenega sojenja deležen hudih pritiskov, ker je želel zagotoviti pošteno sojenje. Takoj po prvih narokih so se začeli pritiski na predsednika Okrožnega sodišča Marjana Pogačnika, naj ga disciplinira in naj začne soditi, “kot je treba”. Kaznovanje sodnika naj bi predlagal tudi vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan.

Sporočilo pritiskov je bilo po sodnikovih besedah jasno: da kot sodnik ne sme soditi pošteno. Prepričan je, da pritiski segajo v vrh pravosodja in da zaradi tega, ker je Noviču želel zagotoviti pošteno sojenje, nikoli ne bo napredoval. Pričakuje tudi suspenz.

Glede na vse navedeno slovenske evropske poslance iz vrst Evropske ljudske stranke zanima, kaj bo Evropska komisija storila v tem primeru očitnega tveganja kršitve vrednot EU, glede na to, da je zaradi manjših očitkov sprožila postopke po členu 7 PEU proti Poljski in Madžarski?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen