Slovenija odgovarja ESČP glede izbrisov v bankah

0

Državno odvetništvo bo danes ESČP odgovorilo na vprašanja, ki jih je to konec lanskega oktobra zastavilo Sloveniji v primeru, povezanem s tožbo nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti v bankah. Pojasnilo bo, da je predlog zakona, ki razlaščencem zagotavlja učinkovito sodno varstvo, v postopku sprejema v DZ.

Državno odvetništvo je v vlogi, v kateri Slovenija odgovarja na vprašanja Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), pojasnilo okoliščine sprejetja izrednih ukrepov Banke Slovenije. Podrobneje je predstavilo vsebino odločbe ustavnega sodišča, dosedanji postopek implementacije te odločbe in razloge za zamudo, so za STA povedali v državnem odvetništvu.

Kot so dodali, bodo ESČP pojasnili, da je predlog zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank, s katerim se bo odpravila protiustavnost, ugotovljena v odločbi ustavnega sodišča, v postopku obravnave v parlamentu. Predstavili bodo tudi dejanske okoliščine konkretnega primera za vsakega od 10 pritožnikov ter relevantno domačo zakonodajo in pravo EU.

V nadaljnjem postopku pred ESČP bo vloga Slovenije vročena pritožnikom, ki bodo nanjo lahko odgovorili in hkrati opredelili zahtevek za pravično zadoščenje oz. denarno odškodnino. Nato bo imela Slovenija možnost vložiti še odgovor na vlogo pritožnikov. Pisni postopke se bo po pričakovanjih odvetništva končal predvidoma jeseni. Kdaj bo sodišče o zadevi odločilo, ni mogoče napovedati.

Na finančnem ministrstvu, kjer so pripravili predlog zakona, ki ga je vlada v parlamentarni postopek poslala prejšnji teden, so dodali, da sta ministrstvo in vlada državnemu odvetništvu posredovala informacije ter pojasnila o tej zadevi, med drugim glede vladne potrditve predloga zakona in ocenjene časovnice sprejema v okviru parlamentarnega postopka.

Ministrstvo pričakuje, da bo DZ predlog, ki ga obravnava po rednem postopku, lahko potrdil na junijski ali julijski seji. Po predlogu, ki se lahko med obravnavo še spremeni, bi v treh mesecih stekla priprava virtualnih podatkovnih sob, do katerih bi lahko dostopali in tožbo vlagali izbrisani dejanski imetniki oz. vlagatelji, tožbe pa bi bilo mogoče vložiti v roku 10 mesecev od uveljavitve zakona. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen