Skandinavijo zaradi suše ogrožajo požari

0

Skandinavijo je prizadelo nenavadno suho in sončno vreme, zaradi česar se ponekod na Švedskem in Norveškem že od velike noči borijo s požari. V obeh državah so zaradi požarov tudi evakuirali več sto ljudi.

V bližini mesta Sokndal na jugu Norveške je v torek izbruhnil gozdni požar, gasilcem pa ga še ni uspelo spraviti pod nadzor. Zaradi vetra, ki naj bi se okrepil, se bojijo, da se bo požar še razširil.

Preventivno so evakuirali več sto prebivalcev, saj je požar že dosegel bližino nekaterih kmetij, poroča britanski BBC.

Nekaj deset prebivalcev so ta teden zaradi požara evakuirali tudi na jugu Švedske, gasilci pa so ognjene zublje pod nadzor spravili danes. Posamezni gozdni požari so izbruhnili tudi v drugih delih države.

Švedske oblasti so opozorile, da se je obdobje gozdnih požarov letos začelo nenavadno zgodaj. Že lani so na Švedskem zabeležili rekordno število požarov, letos pa bi lahko bilo po suhi in sončni pomladi še huje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

O požarih poročajo tudi iz Nemčije in Velike Britanije.

Strokovnjaki opozarjajo, da je tokratni april na severu Evrope nenavadno suh, zato svarijo pred večjo požarno ogroženostjo. Dolgoročne vremenske napovedi pa ne obetajo izboljšanja razmer, še piše BBC. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen