Severna Koreja vojaške vaje ZDA in Južne Koreje označila za provokacijo

0

Severna Koreja je danes zagrozila z “ustrezimo odgovorom” zaradi skupnih vojaških vaj letalskih sil ZDA in Južne Koreje, ki so se začele pred tremi dnevi. Označila jih je za provokacijo. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je na drugi strani ocenil, da bodo morebitni novi pogovori s Severno Korejo težavni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Napetosti na Korejskem polotoku se krepijo po vrhu med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom v vietnamski prestolnici Hanoui februarja letos, ki se je končal predčasno, ker voditeljema ni uspelo doseči dogovora o denuklearizaciji Korejskega polotoka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pompeo je sicer danes v Washingtonu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da je vrh v Vietnamu imel več nians, kot se je izvedelo v javnosti.

“Bo težavno. Bo izziv. Upam, da bomo imeli več priložnosti za resne pogovore o tem, kako premakniti na proces naprej,” je še dejal ameriški državni sekretar.

Tiskovni predstavnik severnokorejskega odbora za združitev pa je po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA v zvezi s skupnimi vojaškim vajami ZDA in Južne Koreje ocenil, da je “izdaja Seula veliko razočaranje” za Severno Korejo in predstavlja “vojaško provokacijo”, na katerega bo severnokorejska vojska “ustrezno odgovorila”.

Tokratne vojaške vaje so manjša različica velikih vaj Max Thunder, ki sta jih vsako leto od leta 2009 izvajali ZDA in Južna Koreja. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen