Severna Koreja trdi, da je preizkusila novo taktično orožje

0

Severna Koreja je danes sporočila, da je preizkusila novo daljinsko vodeno taktično orožje z močno bojno konico. Severnokorejski državni mediji poročajo, da je preizkus novega orožja spremljal severnokorejski voditelj Kim Jong-un. Gre za prvi severnokorejski preizkus orožja po neuspelih pogovorih med Kimom in predsednikom ZDA Donaldom Trumpom.

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je kot prednosti novega orožja izpostavila “poseben način vodenja ter močno bojno konico”. O podrobnostih o orožju niso poročali, so pa navedli, da je njegov razvoj zelo pomemben za krepitev bojne sposobnosti severnokorejske vojske, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah KCNA so orožje preizkusili v sredo na različne načine in na različnih tarčah. Preizkus je po poročanju agencije vodil Kim.

Severna Koreja je novico o preizkusu orožja sporočila malo več kot mesec dni po tistem, ko je ameriški center za strateške in mednarodne študije objavil, da na podlagi posnetkov komercialnih satelitov sklepajo, da je severnokorejsko izstrelišče za rakete dolgega dosega znova operativno.

Dejavnosti na izstrelišču Sohae so se domnevno začele tik pred ali tik po propadlem vrhu ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una konec februarja v vietnamski prestolnici Hanoj. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen