Še danes mogoče zahtevati glasovanje iz tujine na evropskih volitvah

0

Volivci, ki bodo na dan volitev v Evropski parlament 26. maja začasno v tujini, lahko Državni volilni komisiji še danes sporočijo, da želijo glasovati po pošti ali na enem izmed diplomatsko-konzularnih predstavništev.

Volivci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, lahko glasujejo na dva načina: na enem izmed 31 diplomatsko-konzularnih predstavništev ali po pošti iz tujine. Za obe obliki glasovanja se morajo volivci prijaviti, DVK pa mora njihovo obvestilo prejeti najpozneje danes do polnoči. Volivci lahko vlogo oddajo preko portala eUprava.

Za glasovanje se morajo prijaviti le volivci, ki v tujini prebivajo začasno, medtem ko volivcem, ki imajo v tujini stalno prebivališče, tega ni treba posebej zahtevati. Po pošti bodo namreč prejeli volilno gradivo z glasovnico, ki jo lahko vrnejo po pošti ali pa glasujejo na enem izmed diplomatsko-konzularnih predstavništev, kjer bo na dan volitev odprto volišče.

Po podatkih Državne volilne komisije je volivcev s stalnim bivališčem v tujini okrog 93.000. Od tega jih bo približno 21.000 prejelo uradne prazne glasovnice, ki jih je DVK že odposlala. Prazne glasovnice so namenjene volivcem iz bolj oddaljenih držav, predvsem zunaj Evrope.

Preostalim volivcem v tujini pa bodo glasovnice poslali po prvomajskih praznikih. Še prej mora DVK potrditi kandidatne liste, kar bodo predvidoma storili v petek, za 30. april pa je predvideno žrebanje vrstnega reda list na glasovnicah. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen