SDS zahteva sklic seje o poslovanju javnih zdravstvenih zavodov

0

Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ in odbora za zdravstvo o poslovanju javnih zdravstvenih zavodov v lanskem letu. Lani je 13 bolnišnic zaključilo z izgubo v skupni višini 38 milijonov evrov. Predlagajo pripravo ukrepov za uspešno poslovanje, o katerih bi nato razpravljal tudi DZ.

Lansko leto so bolnišnice končale z 33,8 milijona evrov izgube, kar v povprečju predstavlja 2,25 odstotka celotnih prihodkov bolnišnic, poslanska skupina povzema podatke poročila o poslovanju javnih zdravstvenih zavodov. Z izgubo v skupni višini 38,3 milijona evrov je končalo 13 od 26 bolnišnic. Preostalih 13 bolnišnic pa je zaključilo z dobičkom v skupni višini 4,4 milijona evrov.

Med bolnišnicami, ki so poslovale z izgubo, je bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj. Za lansko leto so predvidevali primanjkljaj v višini 200 tisoč evrov, dejanska izguba pa je znašala približno milijon evrov, kar predstavlja okoli 18 odstotkov prihodkov bolnišnice. V splošni bolnišnici Nova Gorica so predvidevali primanjkljaj v višini 3,5 milijona evrov, dejanska izguba pa je znašala več kot 5,5 milijona evrov, kar predstavlja okoli 12 odstotka prihodkov.

Finančni načrt Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je za 2018 predvidel primanjkljaj v višini 15 milijonov evrov, izguba pa je znašala dobrih 22 milijonov, kar predstavlja štiri odstotke celotnih prihodkov. Bolnišnica Postojna je v lanskem letu načrtovala uravnoteženo poslovanje, imeli pa so 220 tisoč evrov izgube, kar predstavlja 3,5 odstotka celotnih prihodkov. Splošna bolnišnica Celje je 3,7 milijona evrov izgube, leto pa so končali z 3,5 milijona evrov izgube, kar predstavlja nekaj več kot tri odstotke celotnih prihodkov.

Komisiji in odboru zato poslanska skupina SDS predlaga, naj po opravljeni razpravi sprejmejo sklep, da naj minister za zdravje Aleš Šabeder pripravi nabor ukrepov za uspešno, učinkovito in transparentno poslovanje javnih zdravstvenih zavodov. Predlagajo pa tudi, da komisija in odbor predlagata, da se nabor ukrepov, ki jih bo pripravil minister za zdravje, uvrsti na sejo državnega zbora. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen