Putin Kimu izrazil podporo pozitivnim prizadevanjem na Korejskem polotoku

0

Ruski predsednik Vladimir Putin in severnokorejski voditelj Kim Jong-un sta se danes sestala na prvem vrhu. Ob začetku srečanja je Putin Kimu dejal, da podpira sedanja prizadevanja za omilitev napetosti na Korejskem polotoku in izrazil željo po krepitvi gospodarskih odnosov med državama. Kim pričakuje pomemben dialog o Korejskem polotoku.

“Prepričan sem, da bo vaš današnji obisk v Rusiji pomagal pri boljšem razumevanju možnih načinov za rešitev razmer na Korejskem polotoku, kaj lahko naredimo skupaj in kaj lahko stori Rusija za podporo pozitivnega procesa, ki trenutno poteka,” je dejal Putin ob začetku srečanja v Vladivostoku na ruskem Daljnem vzhodu.

Pozdravil je prizadevanja Severne Koreje za normalizacijo odnosov z ZDA in dialog z Južno Korejo.

Na področju dvostranskih odnosov pa vidi ruski predsednik veliko možnosti za razvoj gospodarskih odnosov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kim je izrazil pričakovanje, da bosta imela z ruskim kolegom pomemben dialog o razmerah na Korejskem polotoku.

Izrazil je prepričanje, da bo njuno srečanje “zelo koristno za razvoj zgodovinskih odnosov med državama, ki sta dolgo prijateljici in imata zgodovino, v bolj trdne in stabilne odnose”.

Vrh pomeni prvo srečanje Kima s katerim od tujih voditeljem po srečanju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom februarja v Hanoju, ki ni prineslo dogovora. Pjongjang je trenutno v diplomatski slepi ulici z Washingtonom glede jedrskega vprašanja in si želi tudi zato obnoviti vezi z zgodovinsko zaveznico Moskvo.

Zadnji vrh med Rusijo in Severno Korejo je potekal leta 2011, ko sta se sešla Kim Jong-il in tedanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen