Primorske novice: Tožilstvo umaknilo obtožbo zoper nekdanjega direktorja SBI Derniča

0

Po pričanju izvedenke za javna naročila, da gre pri sterilizaciji instrumentov in opreme bolnišnice za storitev, za katero ni potreben javni razpis, je na torkovem naroku tožilka Polona Veberič umaknila obtožbo zoper nekdanjega direktorja Splošne bolnišnice Izola (SBI) Janija Derniča in soobtožene zaradi zlorabe položaja, poročajo Primorske novice.

Po obtožnici naj bi Dernič pri oddaji storitve zunanje sterilizacije za potrebe SBI naročilo oddal družbi, ki jo obvladujejo posamezniki, s katerimi naj bi bil vnaprej tako dogovorjen, četudi je vedel, da je ta družba zgolj posrednik in ne dejanski izvajalec sterilizacije. SBI je za sterilizacijo plačala 591.096 evrov, od tega je posredniška družba zaslužila 261.212 evrov. SBI je s pomočjo zbiranja ponudb oddala tudi storitev prevoza materiala za zunanjo sterilizacijo. Pomoči pri zlorabi položaja pa so bili obtoženi Ivo Krebelj, direktor in lastnik podjetja Siservis, ki je dobil posel za sterilizacijo, njegov bratranec Aleksander Krebelj in nekdanja bolnišnična finančnica Elena Beškovnik.

Izvedenka za javna naročila Marija Bukovec Marolt je v torek pojasnila, da gre pri sterilizaciji instrumentov in opreme bolnišnice za zdravstveno storitev, za katero ni treba iskati izvajalcev prek javnega razpisa.

“Ker so očitki temeljili na ugotovitvi, da so kršili določbe zakona o javnem naročanju, ugotavljam, da nadaljnji postopek ne bi prinesel rezultata, ki ga je zasledovala obtožnica,” je navedla tožilka Veberičeva. Dejstvo, da je SBI vabila k oddaji ponudb vnaprej določene ponudnike, po njenem sicer ni pripomoglo k transparentnosti posla in je vzbudilo pomisleke. Bolnišnica je s tem, ko ni objavila rezultatov naročila, kršila zakon, vendar to ni kaznivo dejanje.

Dernič je po umiku obtožbe in izreku zavrnilne sodbe izrazil zadovoljstvo predvsem s tem, da se je zadeva končala. “Ves čas sem trdil, da sem nedolžen, bistvo pa je, da je takratno vodstvo delalo samo v dobro bolnišnice in bolnikov,” so Derničeve besede povzele Primorske novice.

Nekdanji direktor je zavrnil tudi očitke o negospodarnem ravnanju in neracionalni rabi javnih sredstev. Brez sterilizacije instrumentov SBI po njegovih besedah že po nekaj dneh ne bi mogla več opravljati nekaterih posegov, zanje pa bi bilo prezahtevno, da bi instrumente sami vozili na sterilizacijo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen