Prehodni vojaški svet v Sudanu aretiral člane prejšnje vlade

0

Sudanski prehodni vojaški svet, ki je prejšnji teden z vojaškim udarom prevzel oblast v državi, je v nedeljo aretiral člane prejšnje vlade in obljubil, da ne bo zatrl protestov. Tiskovni predstavnik prehodnega sveta je tudi pozval opozicijo, naj izbere prihodnjega premierja, ter dejal, da bodo njeno voljo upoštevali.

Kot je po poročanju britanskega BBC dejal na novinarski konferenci, je prehodni vojaški svet pripravljen imenovati katero koli vlado, o kateri se bodo dogovorile opozicijske stranke. “Ne bomo imenovali premierja, oni ga bodo izbrali,” je poudaril, pri čemer je imel v mislih opozicijo in protestnike, ki od novega vojaškega vodstva države zahtevajo oblikovanje civilne vlade.

Dejal je še, da oblasti ne bodo s silo zatrle protestov, a ob tem pozval protestnike, “naj omogočijo ponovno vzpostavitev normalnega življenja” in končajo blokade cest.

Sudanska vojska, ki je po večmesečnih protestih prebivalstva v četrtek strmoglavila dolgoletnega predsednika Omarja al Baširja, je vzpostavila prehodni vojaški svet in obenem suspendirala ustavo, razpustila parlament, vlado in lokalne oblasti ter za tri mesece razglasila izredne razmere. Vojaški svet naj bi državo vodil dve leti in pripravil volitve.

Predstavniki protestnikov so vojaškemu vodstvu v soboto predstavili svoje zahteve in opozorili, da bodo vztrajali do njihove izpolnitve. Med drugim zahtevajo oblikovanje civilne vlade. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen