Predsednik Pahor v torek in sredo na delovnem obisku v BiH

0

Predsednik republike Borut Pahor bo v torek in sredo na delovnem obisku v Bosni in Hercegovini. V Sarajevu se bo v torek srečal s tričlanskim predsedstvom BiH, v sredo se bo udeležil Sarajevskega poslovnega foruma 2019.

Kot so napovedali v uradu predsednika republike, bo delovno srečanje Pahorja s predsedstvom BiH priložnost za poglobitev dvostranskega sodelovanja med državama in za pripravo na skorajšnje vrhunsko zasedanje voditeljev držav procesa Brdo-Brini, ki bo 8. in 9. maja v Tirani. Pahor se bo tokrat prvič srečal z novim predsedstvom BiH.

Poleg razprave o osnutku zaključne politične deklaracije voditeljev na vrhu procesa Brdo-Brioni, ki mu Pahor sopredseduje, bodo osrednje teme pogovorov predsednika Slovenije s predsedstvom BiH še ocena dvostranskega sodelovanja med državama, ocena predsedstva BiH o evropski perspektivi BiH ter ocena procesa širitve EU ter političnih, gospodarskih in varnostnih razmer na Zahodnem Balkanu.

Člani predsedstva BiH so Šefik Džaferović, Željko Komšić in Milorad Dodik, bošnjaški, hrvaški in srbski član predsedstva, ki so mandat začeli novembra lani. Takrat je funkcijo predsedujočega predsedstvu BiH kot prvi prevzel bivši predsednik Republike srbske Dodik. Po načelu rotacije in v skladu z volilno zakonodajo se predsedujoči predsedstvu BiH menja vsakih osem mesecev.

V Parlamentarni skupščini Bosne in Hercegovine se bo slovenski predsednik v sredo udeležil Sarajevskega poslovnega foruma 2019, kjer bo imel tudi govor. Sarajevski poslovni forum bo letos potekal že desetič. Forum velja za najpomembnejši poslovni in investicijski dogodek v jugovzhodni Evropi in je namenjen iskanju naložbenih in poslovnih priložnosti ter povezovanju mednarodnih investitorjev ter podjetij iz Bosne in Hercegovine, Albanije, Hrvaške, Makedonije, Črne gore, Srbije in Slovenije.

V okviru letošnjega poslovnega foruma bodo po napovedih predstavljeni projekti in poslovne priložnosti s področja nepremičnin, turizma, informacijske tehnologije, digitalnega gospodarstva, izobraževanja, športa, kulture, kmetijstva, energetike, financ, infrastrukture, gradbeništva, storitev, kovinarstva, lesarstva in drugih panog.

Odnosi med Slovenijo in BiH veljajo za tradicionalno dobre. Blagovna menjava med državama je lani po podatkih spletnega portala Izvozno okno znašala rekordnih 1,34 milijarde evrov. Od tega je bil izvoz vreden skoraj 783 milijonov evrov, uvoz pa dobrih 560 milijonov evrov. V prvem mesecu letošnjega leta je izvoz dosegel dobrih 57 milijonov evrov, uvoz pa dobrih 42 milijonov evrov. Skupno je bila blagovna menjava januarja vredna dobrih 99 milijonov evrov.

Pahor je bil osrednji govornik Sarajevskega poslovnega foruma že lani. Takrat je izpostavil, da je za države Zahodnega Balkana nujno, da brez odlašanja začnejo ukrepati, da bodo sposobne uresničiti svoje potenciale. Države Zahodnega Balkana je tudi pozval, naj zagotovijo kredibilnost reformnega procesa, še posebej z uresničevanjem reform za utrditev vladavine prava s harmonizacijo svoje zakonodaje z evropsko in gradnjo institucij, ki so ključne za splošni napredek.

V zvezi z evropsko perspektivo BiH je Pahor Evropsko komisijo na eni strani in politično vodstvo BiH na drugi strani opozoril na politično občutljivost procesa širitve. Evropska komisija bi morala biti nekoliko bolj politično senzibilna za BiH, politika v BiH pa bi morala poleg pozornosti reformam in vsem drugim procesom, ki jih morajo opraviti vse druge kandidatke, dati posebno pozornost spravi, je lani v Sarajevu izpostavil slovenski predsednik. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen