Papež ob požaru v katedrali Notre Dame izrazil solidarnost s Francijo

0

Papež Frančišek je ob uničujočem požaru v katedrali Notre Dame v Parizu izrazil solidarnost s Francijo. Kot so danes še sporočili iz Vatikana, papež moli za katoličane in Parižane, ki se soočajo s tragično situacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Papež je blizu Franciji, moli za francoske katoličane in prebivalce Pariza ob hudem požaru, ki je razdejal notredamsko katedralo,” je na družbenem omrežju Twitter zapisal vodja vatikanske tiskovne službe Alessandro Gisotti. “Svoje molitve namenja tistim, ki se soočajo s tragično situacijo,” je dodal.

Požar je izbruhnil v ponedeljek zvečer, okoli 23. ure so gasilci ocenili, da je konstrukcija zgradbe, vključno z zvonikoma, rešena. Davi okoli 3. ure pa so sporočili, da ponekod še tli, a je požar popolnoma pod nadzorom.

Po najnovejših podatkih so bili v požaru poškodovani en gasilec in dva policista, so danes sporočili pariški gasilci.

Zaenkrat ni znano, zakaj je začelo goreti, so pa na katedrali potekala obsežna obnovitvena dela, ki bi po oceni gasilcev lahko bila vzrok. Preiskava se je sicer že začela in ponoči so zaslišali delavce, ki so opravljali dela na cerkvi.

V požaru sta se zrušila 93 metrov visoki stolpič in streha katedrale iz 12. stoletja.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je nekaj pred polnočjo na prizorišču požara potrdil, da so se izognili najhujšemu. Zatrdil je tudi, da bodo spomenik obnovili.

Notredamska katedrala sodi med zakladnice svetovne gotske arhitekture. Nazadnje je utrpela večjo škodo med francosko revolucijo v 18. stoletju med nasiljem proti katolikom. Obe svetovni vojni pa je prestala večinoma nepoškodovana. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen