Nova preiskava proti Salviniju zaradi ugrabitve migrantov

0

Italijanski notranji minister Matteo Salvini se sooča z novimi očitki o ugrabitvi migrantov, ki jih je rešila ladja nevladne organizacije. Kot je dejal danes v Monzi, je bila proti njemu uvedena preiskava, ker januarja ni dovolil vplutja v pristanišče ladji nemške nevladne organizacije Sea-Watch z migranti.

“Znova sem pod preiskavo, vendar ponavljam, da dokler sem notranji minister, lahko kolegi ministri zahtevajo karkoli, toda italijanska pristanišča so in ostajajo zaprta,” je izjavil Salvini.

Ladja Sea-Watch s 47 migranti je januarja skoraj teden dni čakala pred vzhodno obalo Sicilije, preden so ji italijanske oblasti dovolile vpluti v pristanišče v Catanii.

Italijanske oblasti so na izkrcanje migrantov pristale šele, ko je šest držav članic EU – Nemčija, Francija, Portugalska, Romunija, Malta in Luksemburg – sporočilo, da bodo sprejele prebežnike.

Salvini je bil prvič obtožen “nezakonitega odvzema prostosti” migrantom po podobnem primeru avgusta lani, ko je preprečil izkrcanje več kot 170 migrantov z ladje italijanske obalne straže.

Tožilstvo je proti Salviniju vložilo obtožnico, vendar je sodni postopek marca blokiral senat, ki desničarskemu politiku ni odvzel imunitete. Podobno usodo verjetno čaka tudi ta primer, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Salvini, ki je znan po ostri protipriseljenski politiki, je še dejal, da je tožilec, ki ga je obvestil o preiskavi, predlagal opustitev obtožbe, vendar bo o tem odločilo sodišče. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen