Nekdanji perujski predsednik Alan Garcia se je ustrelil ob aretaciji

0

Nekdanji perujski predsednik Alan Garcia se je ustrelil ob aretaciji zaradi obtožb korupcije. Garcio so po dogodku odpeljali v bolnišnico Casimiro Ulloa. Njegov odvetnik in predstavniki bolnišnice so potrdili, da se je Garcia ustrelil v glavo na svojem domu v Limi, ko ga je policija nameravala aretirati, poročajo tuje tiskovne agencije.

Perujsko pravosodje je v okviru preiskave korupcijske afere v zvezi z brazilskim gradbenim koncernom Odebrecht za Garcio, ki je bil predsednik Peruja med letoma 1985-1990 in 2006-2011, odredilo desetdnevni preiskovalni zapor. Tožilstvo preiskuje Garcio zaradi domnevnega nezakonitega financiranja njegove volilne kampanje leta 2006 z donacijami Odebrechta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so 69-letnega Garcio v bolnišnici operirali zaradi strelne rane na glavi. Perujski minister za zdravje Zulema Tomas je sporočil, da je Garcia v “zelo resnem in kritičnem” zdravstvenem stanju.

“Davi se je zgodila obžalovanja vredna nesreča; predsednik se je sam ustrelil,” je novinarjem pred bolnišnico potrdil odvetnik nekdanjega predsednika Erasmo Reyna.

V povezavi z afero Odebrecht so desetdnevni preiskovalni pripor odredili tudi za bivšega predsednika Pedra Pabla Kuczynskega, ki je bil na čelu Peruja med letoma 2016 in 2018.

Garcia se je novembra lani zatekel na urugvajsko veleposlaništvo in zaprosil za azil, a je naslednji mesec, ko so mu prošnjo za azil zavrnili, veleposlaništvo zapustil.

Odebrecht je priznal, da je predstavnikom perujske države v treh administracijah izplačal skupno 29 milijonov ameriških dolarjev podkupnin. Del tega so izplačali v drugem mandatu predsednika Garcie, da bi si zagotovili pogodbo za gradnjo podzemne železnice v Limi. Perujski mediji so tudi poročali, da naj bi Garcia v brazilskem mestu Sao Paulo maja 2012 z naslova nezakonitega Odebrechtovega sklada prejel 100.000 ameriških dolarjev za govor brazilskim poslovnežem. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen