“Ne garantiram ti, da boš preživela!”: Višje sodišče potrdilo sodbo Aljoši Dragašu zaradi groženj Večerovi novinarki

0

Višje sodišče v Mariboru je kot neutemeljeno zavrnilo pritožbo Aljoše Dragaša, ki je bil junija lani na okrajnem sodišču spoznan za krivega, da je ustrahoval in resno zagrozil, da bo napadel Večerovo novinarko Branko Bezjak, piše Večer. Dragaš je bil obsojen na pogojno kazen, Bezjakovi pa se ne sme približevati in z njo navezovati stikov.

Sodba je z odločitvijo Višjega sodišča v Mariboru postala pravnomočna. Dragaš je obsojen na pogojno kazen treh mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let in ukrep varstvenega nadzorstva. Bezjakovi se ne sme približevati na manj kot sto metrov, prav tako mu je sodnica prepovedala navezovanje posrednih in neposrednih stikov, vključno z uporabo elektronskih komunikacijskih sredstev. Varstveni ukrep velja eno leto od pravnomočnosti sodbe, piše časnik.

Dragaš je v pisanju med drugim zagrozil Bezjakovi z besedami: “V kolikor se nama poti križajo, ti ne garantiram, da boš preživela!” in v istem pisanju večkrat napisal grožnjo v angleškem jeziku, da bo dobil svoje maščevanje na tem svetu ali drugem.

Takšen zapis je bil objavljen 25. avgusta 2016 na Facebook profilu nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja. Ta je s tem seznanil takratno odgovorno urednico Večera Katjo Šeruga, ki je Dragaševo pisanje posredovala Bezjakovi. Zaradi napisanih groženj se je Bezjakova počutila ogroženo, vznemirjeno in prestrašeno ter jih je vzela resno in verjela, da jih lahko uresniči, piše Večer.

Dragašev zagovornik Žiga Pečuh je na prvostopenjskem sodišču vztrajal, da pismo ni bilo namenjeno ne oškodovanki in niti javnosti, pač pa zasebno tretji osebi in da je bilo pomotoma objavljeno na javno dostopnem zidu. Sodnica pa tej razlagi ni bila naklonjena. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen