Nadaljuje se iskanje rešitev za družinsko medicino in zdravstveno nego

0

Ministrstvo za zdravje bo prihodnji teden v pogovorih s sindikati in stroko nadaljevalo intenzivno iskanje rešitev za nakopičene težave v družinski medicini in zdravstveni negi. Tako bo v sredo prvi sestanek o aneksu št. 1 k splošnemu dogovoru za leto 2019, v naslednjih dneh pa se bo prvič sestala tudi operativna skupina za zdravstveno nego.

Za sredo sklican sestanek o aneksu št. 1 k splošnemu dogovoru

Sklicateljica sredinega sestanka je Zdravniška zbornica Slovenije, ki letos vodi pogajanja o splošnem dogovoru. Po njenih napovedih bodo med partnerji najprej potekala pogajanja, kjer bodo podali predloge in preverili, ali imajo tudi podporo. O neusklajenih vprašanjih pa bo potekala arbitraža na vladi, ki bo odločila in sprejela aneks št. 1.

Minister za zdravje Aleš Šabeder se je zavezal k sprejetju aneksa, ki bo določil, da lahko zdravniki zavrnejo nove bolnike, ko dosežejo 1895 glavarinskih količnikov, kar je meja, ki jo za leto 2019 določa podpisani sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti. Gre tudi za mejo, pri kateri vztraja sindikat družinskih zdravnikov Praktikum.

Iz koordinativnega telesa družinske medicine so pred dnevi sporočili, da z upoštevanjem normativa 1895 glavarinskih količnikov, kar je približno 1500 prebivalcev na enega zdravnika, ne bo noben zdravnik rešen 300 ali 400 bolnikov, kot se napačno sporoča javnosti: “In nikakor ne bo 325.000 ljudi nenadoma brez zdravnika, kot razlaga Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).”

Obenem so pojasnili, da bodo samo tisti zdravniki, ki na novo vstopajo v sistem, “lahko prenehali opredeljevati pri normalnih številkah, letos pri 1895 glavarinskih količnikih. Ostali, ki v tem trenutku presegajo normativ, pa bodo še vedno obdržali vse svoje bolnike, imeli pa bodo možnost odklanjati nove opredeljene osebe in tako sčasoma uskladiti število teh z normativom.

V pripravi nov model financiranja družinskih ambulant

Prihodnji teden se bo predvidoma znova sestala delovna skupine za primarno zdravstveno raven, ki bo po Šabedrovih napovedih pripravila predlog novega modela financiranja družinskih ambulant. Sestavljajo jo predstavniki ministrstva, ZZZS, stroke, zdravniške zbornice in združenja zdravstvenih zavodov.

Prvi sestanek delovne skupine je bil v sredo. Na njem je pripravila nekaj sklepov, ki pa jih mora še uskladiti, je takrat pojasnil Šabeder, ni pa razkril njihove vsebine. Več podrobnosti bo verjetno znanih po drugem sestanku, za katerega pa še ni znan datum. Z ministrstvo so sporočili, da ga bodo določili v začetku prihodnjega tedna.

Ministrstvo in Fides po spoznavnem srečanju h konkretnemu reševanju odprtih vprašanj

Šabeder se je v torek sestal z vodstvom sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Po pogovorih je dejal, da je šlo predvsem za spoznavno srečanje, se bodo pa v tem mesecu dobili na delovnem sestanku in konkretno pristopili k reševanju odprtih zadev. Malo verjetno je, da bi se sestanek zgodil že v naslednjih dneh.

Pri reševanju problematike družinskih zdravnikov bodo po ministrovih besedah zagotovo najprej na vrsti kratkoročni ukrepi, ki ne bodo imeli finančnih posledic. Vodstvo Fidesa na čelu s predsednikom Konradom Kuštrinom pa je Šabedrovo ekipo seznanilo tudi z njihovo zahtevo po izločitvi zdravnikov iz enotnega sistem plač v javnem sektorju.

V zdravstveni negi terjajo določitev poklicnih kompetenc in aktivnosti

Dan po srečanju z vodstvom Fidesa se je minister srečal s predstavniki sindikatov, ki zastopajo zaposlene v zdravstveni negi. Ključna tema pogovorov so bile po pričakovanju poklicne kompetence in aktivnosti. Dogovorili so se o časovnici srečanj, prvi operativni sestanek pa bo v prihodnjem tednu, ni pa še znano kateri dan.

Tokrat bodo sedli za mizo le predstavniki ministrstva in stroke zdravstvene nege, brez sindikalnih predstavnikov. Predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman je v zadnjem času že večkrat opozorila, da je treba na njihovem področju nemudoma “vnesti red in pravičnost”, kar pa ni mogoče brez določitve kompetenc in aktivnosti.

Ažmanova je spomnila, da bi moralo ministrstvo v skladu z novelo zakona o zdravstveni dejavnosti dokument o kompetencah in aktivnostih potrditi že do sredine lanskega leta. Stavkovni sporazum pa je po njenih besedah ministrstvo, potem ko je zamudilo zakonski rok, zavezal, da bi dokument sprejelo do 3. marca letos.

Pred mesecem dni, torej v času, preden je vodenje ministrstva prevzel Šabeder, se je znova zapletlo, ker so zbornica in sindikati vztrajali pri dokumentu, ki ga je pripravil razširjeni strokovni kolegij za zdravstveno in babiško nego, ta pa za ministrstvo ni bil sprejemljiv. Prav usklajevanju stališč ministrstva in stroke zdravstvene nege bo namenjen operativni sestanek.

Odredba o ‘uvozu’ tujih zdravnikov v medresorskem usklajevanju

Sicer pa se je v četrtek končala javna obravnava odredbe, s katero bi zvišali število mest za delo v Sloveniji za tuje zdravnike. Skupno bi z odredbo letos omogočili prihod 91 zdravnikov iz držav, ki niso članice EU, od tega 55 za področje družinske medicine. Po podatkih zdravniške zbornice v Sloveniji trenutno deluje 524 tujih zdravnikov.

Na ministrstvu so za STA pojasnili, da v javni obravnavi niso prejeli pripomb, zato so odredbo že v petek poslali v medresorsko obravnavo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen