Na Filipinih na veliki petek križanja in drugi krvavi obredi

0

Katoličani na Filipinih veliki petek danes obeležujejo s križanji in drugimi krvavimi obredi, s katerimi se spominjajo trpljenja in smrti Jezusa Kristusa. Verniki v tej večinsko katoliški državi, kjer je velika noč glavni verski praznik, se udeležujejo tudi verskih procesij in bogoslužij.

V vasi San Pedro Cutud na severu države, glavnem prizorišču križanj, so danes kot prvega križali 62-letnega ribiča Wilfreda Salvadorja, za katerega je to bilo že 14 križanje zapored. Dejal je, da bo s tem nadaljeval do konca življenja, saj mu to “daje življenje”. Še najmanj osem spokornikov, sedem moških in žensko, pa so križali v bližnjih vaseh San Juan in Santa Lucia v provinci Pampanga ter mestu Paombong v provinci Bulacan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred tem se je več sto bosih moških s trnovimi kronami na glavi na žgoči tropski vročini bičalo po hrbtu.

Medtem ko mnogi od 80 milijonov filipinskih katoličanov veliki petek preživijo v cerkvi in z družinami, gredo tako nekateri v skrajnosti, da bi se spokorili za grehe ali prosili za božje posredovanje v obredih, ki vedno pritegnejo tudi številne turiste.

Katoliška cerkev sicer ne odobrava te prakse, ki se je začela leta 1962, a doslej tudi ni storila veliko, da bi jo ustavila.

Velika noč je glavni verski praznik na Filipinih, kjer približno 85 odstotkov prebivalstva pripada katoliški veroizpovedi. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen