Na evropske volitve se na listi NSi podaja tudi Franci Demšar

0

V NSi so danes predstavili še enega kandidata na letošnjih volitvah v Evropski parlament, in sicer Francija Demšarja. Ta bo kandidiral kot sedmi na listi, vlogo evropskega poslanca pa vidi zlasti v zavzemanju za interese Slovenije. Predsednik NSi Matej Tonin je izpostavil njegove številne izkušnje v raziskovalnem prostoru doma in v svetu.

Tonin je poudaril, da na volitvah v Evropski parlament volivcem ponujajo izkušeno, kompetentno in energično listo. Z njo želijo krepiti slovensko identiteto znotraj Evrope, obenem pa ustvariti močno Evropo v svetu. Hkrati lista po njegovih besedah pooseblja programske usmeritve stranke. Med temi je Tonin izpostavil, da mora Evropa ostati prostor svobode in varnosti ter da naj Evropa nasploh postane boljša in močnejša.

Kandidat NSi na evropskih volitvah Demšar je po Toninovih besedah doslej že dokazal, da ima ravno na področjih, ki zadevajo programske prioritete NSi, številne izkušnje. V bogati profesionalni karieri je bil med drugim raziskovalec na Institutu Jožef Stefan, minister za obrambo, direktor agencije za raziskovalno dejavnosti in nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu ter veleposlanik Slovenije v Ruski federaciji. Tonin je izpostavil tudi njegove številne izkušnje v mednarodnem znanstvenem prostoru.

Demšar je bil nad vabilom za tipično politično funkcijo presenečen, a ga je sprejel zaradi širokega in vključujočega pogleda NSi. Vlogo evropskega poslanca pa sam vidi zlasti v tem, da se zavzema za interese Slovenije. Gotovo da mora podpirati tudi dobre evropske projekte, a EU je tudi prostor, v katerem se lahko Slovenija razvija, je poudaril. Kot je dodal, se je za to v preteklosti kot raziskovalec že zavzemal.

Tonin je ob tej priložnosti komentiral tudi skupni nastop SDS in SLS na evropskih volitvah. Kot je dejal, se je v zadnjem obdobju pri teh dveh strankah kazala izrazita programska sorodnost. Z vidika dobrega rezultata Evropske ljudske stranke je to po njegovi oceni zagotovo dobra poteza.

NSi se skupni zgodbi ni pridružila, ker so se po besedah prvaka NSi v zadnjem času nizale nekatere razlike “v politični kulturi in načinu delovanja”, pa tudi nekatere pomembne programske razlike. Tudi tip volivcev NSi je po Toninovih besedah nekoliko drugačen od tistih, ki volijo omenjeni dve stranki.

Rezultata njihove liste na volitvah ni želel napovedovati, je pa napovedal, da bodo vsebinske poudarke programa predstavili 13. aprila.

Poleg Demšarja so sicer na listi NSi še Ljudmila Novak, Žiga Turka, Jožef Horvat, Lojze Peterle, Iva Dimic, Mojca Erjavec in Katja Berk Bevc. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen