Medgeneracijsko sožitje v praksi: Dunajski študenti in starostniki pod isto streho v domovih za starejše

0

Na Dunaju imajo študentke in študenti možnost, da namesto v študentskih domovih stanujejo v prostih sobah domov za starejše. V zameno za ugodno najemnino se družijo s starostniki, se z njimi sprehajajo, pogovarjajo in igrajo družabne igre.

Že dve leti mesto Dunaj omogoča študentkam in študentom, da za 220 evrov najemnine bivajo v enem izmed osmih mestnih domov za starejše. Na voljo so jim 50 kvadratnih metrov velika neopremljena stanovanja z dvema ločenima spalnicama, predsobo in kopalnico ter s skupno teraso ali balkonom. Ta stanovanja za dve osebi bi sicer ostala prazna, saj se zanje odloča vedno manj starostnikov. V zameno za ugodno najemnino pa morajo študenti v domu opraviti 20 ur na mesec prostovoljnega dela oziroma druženja s starostniki. Študentske zabave so tukaj prepovedane, imajo pa zato študenti zato veliko miru za učenje.

Tabea Hablützel, študentka iz Švice, je ena izmed 30 študentov, ki stanujejo v domovih za starejše na Dunaju. »Nisem oseba, ki bi ji ustrezal študentski dom. Ne maram hrupa in glasnih zabav. Iskala sem nekaj, kjer bi lahko imela svoj mir, a hkrati stik z drugimi ljudmi,« je povedala za avstrijsko javno televizijo. »Na Dunaj sem prišla sama in stanovalci doma za starejše so bili sprva moj glavni kontakt. Od njih se res veliko naučim.« Tabea stanuje skupaj s 300 starostniki, ki so jo z navdušenjem sprejeli medse, sedaj pa se od nje s pridom učijo tudi uporabe računalnika.

Pilotski projekt na Dunaju uspešno poteka že od marca 2017. Izkazalo se je, da sobivanje različnih generacij pod eno streho dobro deluje, saj imajo od tega korist vsi. »Mislim, da smo s tem projektom dokazali svoj pogum. Projekt spodbuja medsebojno razumevanje in popestri vsakdanjik naših stanovalk in stanovalcev. Mogoče bo spodbudil tudi ostale socialne ustanove, da zaženejo podoben medgeneracijski projekt,« je povedala direktorica Kuratorija dunajskih domov za starejše, Gabriele Graumann.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen