Kim in Putin prve pogovore v Vladivostoku označila za vsebinske

0

Ruski predsednik Vladimir Putin in severnokorejski voditelj Kim Jong-un sta v Vladivostoku končala prve pogovore na štiri oči. Po dvournem srečanju sta pogovore označila za vsebinske. Kim je dejal, da sta govorila tudi o razmerah na Korejskem polotoku, po Putinovih besedah sta razpravljala, kako jih izboljšati, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Pogovorila sva se tudi o zgodovini dvostranskih odnosov, sedanjem stanju in njihovem nadaljnjem razvoju,” je po današnjem srečanju še dejal ruski predsednik.

Kim je povedal, da sta izmenjala stališča o vseh zadevah skupnega interesa in glavnih težavah. Izrazil je še upanje, da bodo pogovori med stranema še naprej tako plodni in konstruktivni kot doslej.

Putin je po pogovorih s severnokorejskim voditeljem poudaril, da Severna Koreja potrebuje varnostna zagotovila ter da je moč denuklearizacijo Korejskega polotoka doseči samo prek mednarodnega prava, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Severna Koreja “potrebuje zagotovila za svojo varnost, ohranitev svoje suverenosti”, je še dejal ruski predsednik in dodal, da je potrebno “vzpostaviti veljavo mednarodnega prava, se vrniti k temu, da bo razmere po svetu obvladovalo mednarodno pravo in ne zakon najmočnejšega”.

Putin je tudi napovedal, da bo o pogovorih s Kimom seznanil tudi Washington.

“Ni nobenih skrivnosti, nobenih zarot. Kim sam nas je zaprosil, naj Američane seznanimo z našimi stališči,” je še dejal predsednik Rusije.

Povedal je tudi, da ruski interesi sovpadajo z washingtonskimi, saj se obe državi zavzemata za “popolno denuklearizacijo”. “Dobil sem vtis, da ima severnokorejski voditelj enako stališče. A potrebujemo zagotovila za varnost, to je vse. O tem moramo razmisliti vsi skupaj,” je še dejal Putin.

Pogovori med voditeljema so po poročanju ruske tiskovne agencije Tass trajali dvakrat dlje od predvidenih 50 minut.

Ob začetku srečanja je Putin Kimu dejal, da podpira sedanja prizadevanja za omilitev napetosti na Korejskem polotoku in izrazil željo po krepitvi gospodarskih odnosov med državama. Kim je izpostavil, da pričakuje pomemben dialog o razmerah na Korejskem polotoku.

Srečanju med Kimom in Putinom za zaprtimi vrati, na katerem sta bila poleg voditeljev prisotna le še tolmača, sledijo razširjena pogajanja delegacij obeh strani, ki naj bi trajala več ur. Na njih med drugim sodeluje tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Po navedbah ruskih virov, na katere se sklicuje nemška tiskovna agencija dpa, po pogajanjih ni pričakovati, da bi državi sklenili kak sporazum, prav tako ni predvidena skupna izjava ob koncu vrha.

Današnji vrh je prvo srečanje Kima s katerim od tujih voditeljev po srečanju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom februarja v Hanoju, ki ni prineslo dogovora. Pjongjang je trenutno v diplomatski slepi ulici z Washingtonom glede jedrskega vprašanja in si želi tudi zato obnoviti vezi z zgodovinsko zaveznico Moskvo.

Zadnji vrh med Rusijo in Severno Korejo je potekal leta 2011, ko sta se sešla oče sedanjega voditelja Kim Jong-il in tedanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen