Južnokorejski predsednik za novo srečanje s severnokorejskim voditeljem

0

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in se je danes zavzel za novo srečanje s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom. Šest tednov po spodletelih pogajanjih med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in Kimom o jedrski razorožitvi Severne Koreje je sedaj napočil čas za začetek priprav na nov vrh obeh Korej, je poudaril Moon.

“Upam, da se bosta na poljubnem kraju v kakršni koli obliki sestali obe Koreji, takoj, ko bo Severna Koreja pripravljena,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še dejal južnokorejski predsednik. Dodal je, da je cilj srečanja nadaljnji napredek, ki bi nadgradil obe vrha med Trumpom in Kimom.

Če bo prišlo do novega srečanja med voditeljema obeh Korej, bo to že četrto po vrsti. V minulem letu sta se Moon in Kim sestala trikrat. Na prvem srečanju aprila lani v obmejnem kraju Panmunjom sta se zavezala Korejskemu polotoku brez jedrskega orožja ter da si bosta prizadevala za novo mirovno ureditev. Pjongjang sicer vse do danes ni podal nobenih konkretnih obljub o tem, do kdaj namerava uresničiti jedrsko razorožitev.

Trump in Kim sta se prvič srečala lani v Singapurju. Drugo njuno srečanje je bilo konec februarja letos v vietnamski prestolnici Hanoi, vendar se je predčasno končalo, ker obe strani nista dosegli dogovora o jedrski razorožitvi Severne Koreje.

Moon je danes tudi pohvalil načelno pripravljenost Kima na novo srečanje s Trumpom. Kim je v petek pred severnokorejskim parlamentom hkrati postavil pogoje za tovrstno srečanje in sicer, da morajo ZDA predložiti sprejemljive predloge rešitve. Južni Koreji je tudi očital, da nastopa v vlogi “preveč gorečega posrednika”. Moon se danes na tovrstno Kimovo kritiko po poročanju dpa ni odzval. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen