Jutri na seji OZEU: Vas zanimajo dosežki slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu? Bo tudi vaša izbira na evropskih volitvah zato lažja!

5

Ob izteku mandata je pravi čas, da slovenski predstavniki v Evropskem parlamentu pred slovensko javnostjo na kratko predstavijo svoje delo, stališča do aktualnih vprašanj in omogočijo celovito razpravo.

Člani in članice odbora za zadeve Evropske unije bodo na jutrišnji nujni seji na predlog poslanske skupine SDS razpravljali o dejavnostih slovenskih poslank in poslancev v Evropskem parlamentu.Čeprav Evropski parlament odloča o številnih ukrepih, ki posredno in neposredno vplivajo na življenje državljanov Evropske unije in Slovenije, v poslanski skupini SDS menimo, da iz poročanja medijev državljani ne morejo dobiti celovitega vpogleda v obseg in kakovost opravljenega dela slovenskih poslank in poslancev. Med pristojnosti Odbora za zadeve Evropske unije spada tudi obravnavanje dejavnosti predstavnikov Republike Slovenije, zato predlagatelji sklica nujne seje ocenjujemo, da je ob izteku mandata pravi čas, da slovenski predstavniki v Evropskem parlamentu pred člani odbora in slovensko javnostjo na kratko predstavijo svoje delo, stališča do aktualnih vprašanj in omogočijo celovito razpravo.

V poslanski skupini SDS ocenjujemo, da bi poslanke in poslanci lahko spregovorili tudi o več ključnih temah, ki so zaznamovale minuli mandat in s katerimi se bo Evropska unija zagotovo ukvarjala tudi v prihodnje. Ena takih ključnih tem je varnostna situacija v Evropi. Tudi evropska kohezijska sredstva so praktično edina razvojna sredstva za Slovenijo. V programskem obdobju 2014–2020 je Sloveniji na voljo več kot 3 milijarde evrov, toda v resnici je bilo do konca januarja 2019 počrpanih zgolj 17 %. Velika težava je tudi odsotnost dolgoročne strateške usmeritve črpanja evropskih sredstev in usmerjenost k razdrobljenim projektom. Poslanci v Evropskem parlamentu imajo vpogled v uspešnost  in strategije drugih držav, zato lahko s svetovanjem pri pripravi strategije in usmeritev bistveno pripomorejo k uspešnosti črpanja sredstev domače države, s svojim dejavnim pristopom pa lahko zagotovijo pomembna dodatna sredstva v okviru posebnih projektov, kot sta bila v iztekajočem se mandatu Erasmus+ in Pobuda za zaposlovanje mladih. Omeniti velja tudi pripravo poročila, s katerim je Slovenija leta 2015 dobila 18,4 milijona evrov za odpravo škode, ki jo je povzročil žled.

V javnosti velikokrat slišimo, da majhne države nimajo možnosti vpliva na delovanje evropske politike, toda na primeru predlaganega znižanja otroških dodatkov za tuje delavce s strani Avstrije se je izkazalo, da lahko tudi majhne države z dejavnimpristopom uspešno uveljavljajo svoje interese v Evropski uniji.

Aktualni petletni mandat evropskih poslancev je seveda zaznamoval tudi Brexit, pa  tudi drugo dogajanje v naši soseščini, kot na primer arbitražna razsodba, ki je po eni strani neugodna za Slovenijo, po drugi pa je ne upošteva Republika Hrvaška, neprimerne izjave predsednika evropskega parlamenta Antonia Tajanija v Bazovici, pritiski na delovanje pravne države na Madžarskem. Tudi v teh primerih vpliv slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu ni zanemarljiv.

Dejavnost poslancev v Evropskem parlamentu merijo razne lestvice, ki to počnejo bolj ali manj kredibilno in z lastno agendo. Lestvica Mepranking.eu je v zadnjem času dvakrat spremenila metodologijo vrednotenja dela poslancev, rezultati pa so v obeh primerih povsem neprimerljivi. A statistika je zgolj statistika in o vsebini ter dejanski teži dejavnosti naših predstavnikov v Evropskem parlamentu pove bolj malo.

Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa seje na TV Slovenija 3, ki se bo pričela v petek, 11. aprila ob 9. uri!

Št. komentarjev: 5
 1. mirror pravi

  V evropskem parlamentu je naših poslancev manj kot 1%. Takšen je tudi njihov vpliv na politiko evropske skupnosti. Ostane samo tolažba v obliki velike plače za nič dela in odgovornosti. Najbolj preseneča sprevržena dvolična levica, ki je proti EU, proti NATU, ni pa proti bajni kapitalistični plači.

 2. bruh pravi

  Mirror objektivno gledano je 1% veliko darilo in spoštovanje…..ajd….ni slovenskih volivcev 1% Eujevih..ajd

 3. re gornjim pravi

  Z eno besedo: ” dosežek nula , 0, zero” pa naj govorijo kar hočejo!

 4. bruh pravi

  ampak še vedno 100krat bolje od tvojih smrdečih mafijsko delujočih ogabnih rdečih faj onć kic…..ki na stara leta mislijo le na črne ku r ce…ajd..

 5. Re gornjemu pravi

  Torej tudi na tebe kre…ten

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen