Japonska vlada obdobje prihodnjega cesarja poimenovala Reiwa

0

Obdobje prihodnjega japonskega cesarja Naruhita se bo imenovalo Reiwa, je danes sporočila japonska vlada. Reiwa pomeni, da Japonska želi postati država, kjer bodo ljudje živeli v harmoniji, je po poročanju tujih tiskovnih agencij pojasnil premier Shinzo Abe. Dodal je, da bo poudarek na tradicionalnih vrednotah.

Beseda Reiwa se bo uporabljala samo za obdobje prihodnjega cesarja. Težko pričakovano objavo imena, o katerem so dolge tedne prav vročično ugibali, je v živo prenašala japonska državna televizija.

59-letni Naruhito bo 1. maja nasledil svojega očeta, 85-letnega cesarja Akihita, ki bo 30. aprila abdiciral iz zdravstvenih razlogov. Obdobje njegove vladavine se imenuje Heisel, kar pomeni vzpostavljanje miru.

Akihito je na prestol sedel 7. januarja 1989 po smrti svojega očeta, cesarja Hirohita, v imenu katerega se je Japonska borila v drugi svetovni vojni. Njegova abdikacija bo prva v okoli 200 letih.

O imenu obdobja novega cesarja se je odločalo za tesno zaprtimi vrati. Sestavljata ga dve pismenki – Rei, ki pomen red, pa tudi srečen, in Wa, kar se običajno prevaja kot mir ali harmonija.

Pri poimenovanju cesarskega obdobja se morajo držati strogih pravil, kar pomeni, da ga morata sestavljati dve pismenki, ki sta preprosti za zapis in branje. Prav tako ne sme vključevati pismenk za splošno poimenovanje ali prvih pismenk poimenovanj najmanj štirih prejšnjih cesarskih obdobij.

Premier Abe je ob objavi imena povedal, da Reiwa izhaja iz antologije japonske poezije izpred 1200 let Manyoshu, ki simbolizira “globoko javno kulturo in dolgo tradicijo našega naroda”. Poudaril je tudi, da poimenovanje obdobja novega cesarja prvič prihaja iz japonskega in ne kitajskega besedila.

“Tako kot neverjetni cvetovi sliv v polnem razcvetu napovedujejo prihod pomladi po ostrem mrazu, tako lahko vsak Japonec upa na prihodnost in poskrbi za razcvet lastnih cvetlic,” je dodal premier.

Japonci so glede na njihove odzive z imenom zadovoljni. “Lepo zveni in ko ga prebereš, dobiš dober občutek. Mislim, da je to zelo dobra izbira,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal 24-letni Japonec. Nek drug vprašani je ocenil, da je to zgodovinski trenutek, ki se zgodi le redko.

Objava imena obdobja prihodnjega cesarja, ki se zunanjim opazovalcem verjetno zdi precej ezoterična zadeva, je na Japonskem vedno izjemno pomemben dogodek.

Japonska, tretje največje gospodarstvo na svetu, sicer v veliki meri uporablja gregorijanski koledar, a hkrati ostaja edina država na svetu, ki se v zasebnih in javnih dokumentih, pa tudi pri računalniških podatkih, še vedno drži tradicionalnih cesarskih koledarjev po zgledu kitajskih.

To pomeni, da bo imelo novo ime velik vpliv na vsakdanjih Japoncev, ki se pomembnejših dogodkov iz zasebnega in javnega življenja največkrat spominjajo po tem, kdaj v določenem cesarskem obdobju se je zgodilo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen