Iz poškodovane jedrske elektrarne v Fukushimi začeli odstranjevati gorivo

0

Upravljavec poškodovane jedrske elektrarne v japonski Fukushimi je danes sporočil, da so začeli odstranjevati jedrsko gorivo iz hladilnega bazena enega od treh reaktorjev, v katerih je po potresu in cunamiju leta 2011 prišlo do taljenja sredice.

Kot so sporočili iz elektropodjetja Tepco, so delavci iz bazena v tretjem reaktorju začeli odstranjevati prve od 566 gorivnih palic, med katerimi je 512 izrabljenih gorivnih palic.

Najprej so v transportni zabojnik prestavili neizrabljeno gorivno palico, ki jo bodo nato prepeljali v drug bazen v elektrarni. Za preselitev vseh 566 palic bodo predvidoma potrebovali dve leti. Po prvotnih načrtih so se tega nameravali lotiti že pred štirimi leti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ogromen cunami, ki je 11. marca 2011 po silovitem potresu treščil ob severovzhodno obalo Japonske, je uničil štiri od šestih reaktorjev v jedrski elektrarni Fukushima 1. Nesreča v Fukushimi, zaradi katere je moralo domove zapustiti več deset tisoč ljudi, velja za najhujšo jedrsko katastrofo na svetu po tisti v Černobilu leta 1986.

V potresu in cunamiju je 11. marca 2011 umrlo 18.500 ljudi. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen