Inšpektorji začeli akcijo nadzora rabe vode

0

Okoljski inšpektorji so začeli akcijo nadzora nad izvajanjem posebne rabe voda, v okviru katere preverjajo skladnosti vsaj 60 nosilcev vodnih pravic, ki odvzemajo največ vode, in še vsaj 15 nosilcev vodnih pravic za rabo vode za proizvodnjo pijač. Zadnji akciji sta razkrili sorazmerno visoko stopnjo neskladnosti zavezancev z zakonskimi zahtevami.

Inšpekcija za okolje in naravo inšpektorata za okolje in prostor je prvo veliko akcijo na področju rabe vode izvedla leta 2013, ko so se inšpektorji osredotočali predvsem na zagotovitev poročanja odvzetih količin vode in plačevanja dajatev, so sporočili iz ministrstva za okolje in prostor.

Tri leta pozneje so izvedli še nadzor rabe vode za male hidroelektrarne, v letih 2017 in 2018 pa nadzor rabe termalne, mineralne in termo mineralne vode. Kot so zapisali, so inšpektorji v zadnjih dveh akcijah ugotovili sorazmerno visoko stopnjo neskladnosti zavezancev z zahtevami zakona o vodah, zato so se tokrat odločili za podroben nadzor največjih zavezancev s področja rabe vode.

Na ministrstvu so pojasnili, da se posebna raba vode lahko izvaja samo na način, za namen in v mejah, za katere je bila pridobljena koncesija. Imetniki vodne pravice imajo v vodnem dovoljenju oziroma koncesijskem aktu med drugim določene pogoje in obveznosti, kot so količina vode, iz katerega vira in za kakšen namen lahko rabijo, plačilo vodnega povračila in plačila za vodno pravico, so dodali.

Inšpektorji bodo poleg nadzora nad spoštovanjem in izvajanjem teh določil v akciji preverjali tudi ključne zahteve glede količine odpadne vode pri odvajanju odpadnih voda v vode in javno kanalizacijo. Na podlagi količin odvzete vode in odvedene vode pa bo inšpektorat preverjal vodno bilanco, so v sporočilu za javnost zapisali na okoljskem ministrstvu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen