Informacijska tehnologija razvojna priložnost za Slovenijo

0

Informacijska tehnologija je izjemna razvojna priložnost za Slovenijo, je ob robu odprtja Dnevov slovenske informatike v Portorožu poudaril prvi mož društva Informatika Niko Schlamberger. V luči prehoda na industrijo 4.0 je naše gospodarstvo po njegovem pripravljeno na prihajajoče izzive, mora pa država več storiti za dvig digitalnih kompetenc.

Že 26. Dnevi slovenske informatike, ki so se dopoldne začeli v Portorožu, znova povezujejo gospodarstvo, javni sektor in izobraževalne ustanove. Rdeča nit letošnje konference Slovenija 4.0 ponazarja razmislek o možnostih, kako aktualne trende izkoristiti kot spodbudo za razvoj doma.

Niko Schlamberger, predsednik izvršnega odbora Slovenskega društva Informatika, ki organizira konferenco, je za STA izpostavil, da je konferenca pomembna tudi zato, ker gre za neodvisen dogodek, ki je odprt tako za informatike kot za uporabnike ne glede na to, od kod prihajajo in s čim konkretno se ukvarjajo.

V Sloveniji kot tudi drugod po svetu se že dogaja prehod iz industrijske v informacijsko družbo. Sporočilo letošnje konference je po besedah Schlambergerja v prvi vrsti to, “da je informacijska tehnologija naša izjemna razvojna priložnost”. V prispodobi to pomeni, da če smo dolgo časa vlak samo opazovali, imamo zdaj priložnost, da ne samo stopimo vanj, ampak smo celo v lokomotivi.

Schlamberger je do političnih odločevalcev zmerno kritičen, saj po njegovem mnenju informacijski tehnologiji dajejo premalo poudarka. Država bi bila po njegovem prepričanju predvsem dolžna poskrbeti za dvig digitalnih kompetenc. “V industriji 4.0 ali Sloveniji 4.0 je nepredstavljivo, da bi bili ljudje digitalno nekompetentni,” je povedal in dodal, da marsikatera država, tudi v neposrednem sosedstvu, daje velik poudarek prav dvigu teh kompetenc.

Slovensko gospodarstvo se po drugi strani po oceni predsednika izvršnega odbora društva Informatika pripravlja in dokaj uspešno odgovarja novim izzivom. A tudi tukaj Schlamberger opozarja, da tudi del zasebnega sektorja daje premajhen poudarek dvigu digitalnih kompetenc zaposlenih, saj to razume kot strošek.

Nasprotno gre za investicijo, ki prinaša tudi višjo dodano vrednost. Schlamberger je pri tem navedel raziskavo, po kateri italijansko gospodarstvo letno izgubi okoli 30 milijard evrov, ker ljudje niso vešči ravnanja z računalnikom. Če bi to prenesli v Sloveniji, bi to lahko pomenilo tudi do milijardo evrov letnega izpada prihodka. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen