EU sprožila program milijarde ugodnih posojil za mlade kmete

0

Evropska komisija in Evropska investicijska banka (EIB) sta danes sprožili program milijarde evrov ugodnih posojil za mlade kmete. To je prva pobude te vrste, ki jo v komisiji utemeljujejo s podatkom, da so banke leta 2017 zavrnile 27 odstotkov prošenj za posojila mladih kmetov, medtem ko je za preostale kmetije ta delež devetodstoten.

V EU je enajst odstotkov kmetov, mlajših od 40 let, za katere velja opredelitev mladega kmeta. Dostop do financiranja je pogosto velika ovira za mlade pri odločanju za ta poklic, je izpostavil komisar za kmetijstvo Phil Hogan in zatrdil, da je za komisijo pomoč mladim kmetom prioriteta skupne kmetijske politike po letu 2020.

Program bo po navedbah komisije odpravil vrsto težav, s katerimi se zdaj spopadajo mladi kmetje: zagotovil bo nižje obrestne mere za posojila, daljše obdobje – do pet let, v katerem je treba začeti odplačevati posojilo, in daljšo ročnost posojila – do 15 let.

Zagotovil bo tudi dodatno prožnost, upoštevajoč nihanja cen v kmetijskem sektorju. V težkih obdobjih na primer mladim kmetom nekaj mesecev ne bo treba odplačevati obroka.

Program bodo na nacionalni ravni upravljale banke in lizinške družbe. Sodelujoče banke bodo morale zagotoviti enak znesek, kot ga zagotavlja EIB, s čimer lahko razpoložljiva posojila dejansko dosežejo dve milijardi evrov. V komisiji ob tem izpostavljajo, da prednost morajo imeti mladi kmetje.

Posojila naj bi se dodeljevala po načelu, da kdor se prvi prijavi, prvi dobi. Pogoje naj bi določale banke od primera do primera, pojasnjujejo v komisiji.

Ob tem izpostavljajo, da bodo ta posojila vsekakor znatno ugodnejša od tistih, ki jih lahko mladi kmetje dobijo na trgu, ter da je eden ključnih ciljev spodbuditi banke, da ta posojila dodeljujejo, in prispevati k ustvarjanju konkurence, ki je ponekod sploh ni.

Hogan ocenjuje, da lahko program zaživi takoj in da bi lahko mladi kmetje ta ugodna posojila dobili že poleti.

V Franciji se že izvajata pilotni posojili v vrednosti 275 milijonov evrov. Namenjeni sta mladim kmetom za lajšanje posledic podnebnih sprememb.

Novi program posojil je del širše pobude komisije in EIB za mlade kmete, ki združuje možnosti v okviru evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja ter finančna sredstva in ekspertizo EIB. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen