Erjavec napovedal odgovor na ugovor Škerbinca zaradi razrešitve

0

Minister za obrambo Karl Erjavec je napovedal, da bodo na ministrstvu odgovorili na ugovor, ki ga je zoper razrešitev podal brigadir Miha Škerbinc. Ob tem se mu zdi preuranjena ocena Sindikata vojakov Slovenije, da je bila razrešitev nezakonita. Vnovič je dejal, da ni vedel, da bodo na Počku v nočnem času streljali tudi s težkim orožjem.

Škerbinc je poleg svojega ugovora, ki ga je naslovil na načelnico Generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenko Ermenc, podal tudi prošnjo za uradni razgovor, ki bo opravljen v naslednjih dneh, so za STA dodatno potrdili na ministrstvu.

Sindikat vojakov, ki v javnosti zastopa Škerbinca, je namreč danes potrdil, da je ta na razrešitev, ki jo je Erjavec izvedel zaradi nočnega streljanja s težkim orožjem na Počku, podal ugovor. V sindikatu so prepričani, da je bila razrešitev nezakonita, ker da je Škerbinc pri streljanju spoštoval vse predpise in usmeritve generalštaba. To naj bi namreč dalo usmeritev, da se na Počku strelja v skladu z dogovorom med postojnsko občino in ministrstvom, po katerem se lahko na vadišču razen v poletnih mesecih strelja ponoči do deset dni mesečno, brez časovnih omejitev in omejitev kalibra orožja.

Enako je v svojem ugovoru, ki ga je objavil sindikat, zapisal Škerbinc. Navedel je tudi, da so to, da bodo na vaji streljanje izvajali tudi ponoči, vedeli tako na vladi kot na ministrstvu in občini. Vedel naj bi tudi Erjavec, ki je bil po navedbah Škerbinca podpisnik načrta skupnega usposabljanja s silami ZDA in s katerim je bila seznanjena tudi vlada, v njem pa naj bi bilo natančno zapisano, kaj se bo dogajalo na vaji in s čim se bo streljalo.

Erjavec v odgovoru na tovrstne navedbe pravi, da v dokumentih, ki so bili podlaga za to, da je vlada v začetku januarja potrdila vajo, ni bilo navedeno, da se bo na Počku v nočnem času streljalo s 120 milimetrskimi kalibri, pač pa da je “bil omenjen le kaliber 60 oziroma 70 centimetrov”.

Tudi sicer je kot minister dal usmeritev, naj se v nočnem času ne strelja z najtežjimi kalibri, te usmeritve pa so bile sprejete tudi “v okviru sklepov vlade”, pravi. Na ministrstvu na vprašanje, komu je bila podana takšna usmeritev ter ali je bila podana pisno ali ustno, odgovarjajo, da je minister takšno usmeritev “dal na kolegijih in tudi ob drugih priložnostih”.

Odločitev o Škerbinčevi razrešitvi je sicer Erjavec, kot je dejal na novinarski konferenci po seji sveta Evropske demokratske stranke v Ljubljani, sprejel na predlog načelnice generalštaba Ermenčeve. Slednja je po njegovih besedah predlog argumentirala s tem, da je prišlo do kršitve sklepa vlade, pri tem pa se mu zdi normalno, da je predlogu tudi sledil. “Če je ona ocenila, da je razrešitev potrebna, sem ji kot minister, če ji zaupam, dolžan slediti,” je dejal.

Odzval se je tudi na protest sindikata vojakov zoper njegovo izjavo za Večer, ko se je vprašal, ali bo SV naslednjič streljala na Postojno. “Šlo je za retorično vprašanje, s katerim sem hotel pokazati, da morajo poveljniki skrbno izvajati vse tisto, kar je sprejeto. Nenazadnje je politika tista, ki odloča, ne vojaki. Ti so zato, da spoštujejo ukaze,” je dejal. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen