Dr. Milan Zver: Področje varnosti je v prihodnje gotovo največji izziv

0

Evropski poslanec dr. Milan Zver se je danes udeležil srečanja članov in članic ter simpatizerk in simpatizerjev Koroške regijske koordinacije v Prevaljah. Evropski poslanec je bil osrednji govornik na srečanju, ki se ga je udeležilo prek 300 članov in ki ga je pospremil bogat kulturni program.

Uvodno je dr. Milan Zver nekaj besed namenil projektom v infrastrukturo, ki bi jih moralo v Sloveniji zagotovo biti več. Opozoril je, da je ravno danes Evropska komisija zaustavila proces dajanja pomoči Sloveniji zaradi nekega sistemskega šuma, to pomeni, da nimamo informacijskega sistema, ki bi nadzoroval črpanje evropskih sredstev. »Ob tem, ko sem slišal to novico na radiu, sem se spomnil leta 2005, ko je Slovenija začela črpati evropska sredstva in ko je nas, ministre, tedanji predsednik vlade Janez Janša, po vsaki seji vlade zadržal, saj smo morali poročati o tem, kako poteka črpanje sredstev oz. povedati, ali se kje zatika in zakaj,« se je spomnil dr. Zver in dodal, da pa se danes zdi, kot da ni interesa, da bi se evropska sredstva črpalo in da se kar nekako čaka na konec finančne perspektive. Ob tem je izrazil prepričanje, da bi bilo treba takšno birokratsko logiko, ko se želi sredstva počrpati na koncu, ne pa na začetku finančne perspektive, spremeniti. »Evropska sredstva pomenijo kar eno četrtino investicij v Sloveniji in to je kar velik delež, zato bi bilo dobro, da se sredstva čim bolje in čim prej črpa,« je dejal evropski poslanec.

Nato je spregovoril o tem, kako pomembne so tokratne evropske volitve. »Tokratna situacija je bistveno drugačna kot tista pred petimi, desetimi leti. Pred 10 leti smo se v kampanji ukvarjali z vprašanji lokalne narave, nikogar niso zanimali skupni evropski problemi, pred petimi leti je bila afera Patria, zapor predsednika stranke, reševanje domačih problemov je bilo v ospredju. V zadnjih letih pa se je na ravni Evrope zgodilo veliko,« je dejal dr. Zver in dodal, da pred sedmimi leti ni nihče pomislil na to, da bi EU lahko razpadla, »sedaj pa se to pojavlja v vse več pogovorih«. »Soočeni smo bili z migrantskimi tokovi, imeli smo teroristične napade v EU, celo v Bruslju, Franciji, Nemčiji. Rusija je izvedla kibernetske napade na posamezne države. Vse to se nam danes dogaja,« je dejal evropski poslanec in dodal, da je Evropska unija s področja obrambe čedalje bolj ranljiva. »Vprašanje pa je, kdo daje ključne dogovore na ta ključna vprašanja? Mi jih imamo. Za nadzorovanje migracij potrebujemo močno zunanjo mejo. Naš predlog je, da bi 10.000 policijskih uradnikov čimprej začelo varovati zunanjo mejo EU. Šele takrat bosta Avstrija, Nemčija opustili notranji nadzor,« je povedal dr. Zver. Tudi, kar se tiče tega, kako okrepiti evropsko varnost, je predlog ELS v vzpostavitvi evropske vojske, ki ne bi bila nadomestilo nacionalnim armadam, ampak dopolnilo in bi bila tudi del zveze Nato in ne njena konkurenca.

»Potrebujemo izmenjavo podatkov o terorističnih napadalcih, o financiranju v teroristične namene. Države bi morale na tem področju sodelovati, tako bi lahko preprečili marsikateri teroristični napad. Ne le, da morajo te službe sodelovati, ampak bi morali imeti neko službo po vzoru ameriškega FBI, ki bi delovala samostojno in ki bi varovala evropske državljane,« je nadaljeval dr. Zver in dodal, da se načrtuje, da bo v dveh letih ustanovljena  kibernetska brigada, ki bo varovala države članice pred kibernetskimi napadi.

»Evropska unija lahko prispeva k blaginji ljudi. Pomaga lahko na področju kmetijske politike, črpa se lahko iz socialnega sklada, črpa se lahko za infrastrukturne projekte,« je dejal dr. Zver in ob tem dodal, da mora za to Evropska unija biti tudi močna.  »Močna Evropska unija je v nacionalnem interesu slovenskega naroda,« je poudaril poslanec in še spomnil, da ima EU skupno kulturno podlago, istočasno pa temelji na kulturni raznolikosti, ki jo spoštuje. »Članice se lahko svobodno razvijajo, razvijajo svojo kulturno podstat, jezik, običaje in ta raznolikosti mora še naprej obstajati,« je izpostavil.

Nato je spregovoril tudi o kandidatni listi za tokratne evropske volitve, ki smo jo v SDS oblikovali skupaj z SLS. »Predsednik Janez Janša je ponudil roko sodelovanja NSI in SLS, saj bi tako lahko imeli tudi močno sestavo v Evropskem parlamentu. Že sedaj smo imeli pet poslancev in skupna močna lista bi bila pomembna zaradi števila glasov in če bi sodelovali vsi trije bi z lahkoto dobili pet mandatov. Toda NSI se je odločila drugače, SLS in SDS pa sodelujeta. Tako pričakujemo vsaj tri izvoljene poslance s strani SDS in enega poslanca iz SLS,« je povedal evropski poslanec.

Poslanec je v svojem nagovoru izpostavil tudi nekatere dosežke svojega mandata. V prvi vrsti je to program Erasmus+, kjer je dr. Zveru uspelo pridobiti močan mandat parlamenta, da se bo proračun za omenjeni program lahko povečal iz 15 milijard povečal na 45 milijard evrov v naslednji finančni perspektivi. »Erasmus+ vključuje vse, od mobilnosti starejših, do mladinske politike, športa, vrtcev, osnovnih šol, srednjih šol, fakultet,« je povedal in dodal, da Slovenci radi sodelujejo v Erasmus+ programu. »V naslednji finančni perspektivi bi Slovenija lahko dobila 300 milijonov evrov iz tega naslova. Če bom sam v prihodnje imel možnost, se bom seveda boril, da ta denar izpogajamo do konca,« je dejal evropski poslanec. Kot dva pomembna dosežka je izpostavil še poimenovanje dvorane po dr. Jožetu Pučniku v Evropskem parlamentu, kar je bil projekt, ki je trajal kar šest let in pa njegovo delo v odboru za boj proti terorizmu, kjer so poslanci poudarili, da so ilegalne migracije povezane s teroristično dejavnostjo, prav tako pa so se zavzeli za omejevanje netransparentnega financiranja mošej.

»26. maja bodo torej pomembne volitve. Potruditi se moramo, da bo udeležba visoka. Želel bi si, da volite tako, da bo to dobro za Evropo in za Slovenijo. Naš slogan je močna Evropa na podlagi močnih držav članic, medtem ko si leve stranke želijo močno Evropo na podlagi šibkih držav članic,« je zaključil dr. Milan Zver.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen