Anketa Mediane: LMŠ vodilna stranka (17,2%), SDS na drugem mestu (14,3%), SD že močno zaostaja (6,4%)

0

Podpora vladi Marjana Šarca je po padcu prejšnji mesec v aprilu zopet narasla, prav tako je zrasla podpora stranki LMŠ. Javnomnenjska podpora pa je glede na javnomnenjsko raziskavo Mediane padla strankam SDS, Levica, NSi in DeSUS, je danes poročal POP TV.

Delo vlade podpira 56 odstotkov vprašanih, 29,2 odstotka vprašanih vlade ne podpirata, 14,9 odstotka je neopredeljenih.

Glede na raziskavo se je javnomnenjska podpora dvignila tudi Listi Marjana Šarca. Če bi bile volitve danes, bi jo volila 17,2 odstotka vprašanih. SDS bi svoj glas namenilo 14,3 odstotka vprašanih, na tretjem mestu ostaja SD, ki bi jo volilo 6,4 odstotka vprašanih.

Levico bi podprlo 5,9 odstotka vprašanih, NSi pa 5,5 odstotka. SNS je s 3,9 odstotka podpore prehitela SMC, ki bi jo podprlo 3,5 odstotka, anketiranih in DeSUS z 2,4 odstotka podpore glede na anketo. Sledijo še neparlamentarni Pirati, ki jih je podprlo 2,1 odstotka vprašanih, in SLS, ki je prejela 1,5 odstotka glasov anketiranih.

18,3 odstotka vprašanih je bilo neopredeljenih, 11,6 odstotka vprašanih pa ne bi volilo nobene od naštetih strank.

Na lestvici politikov je predsednik vlade Marjan Šarec glede na prejšnji mesec prehitel predsednika države Boruta Pahorja. Evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon je na tretjem mestu prehitela komisarko Violeto Bulc. Peti je nosilec liste DeSUS za evropske volitve Igor Šoltes, šesti prvak SD Dejan Židan, sledijo predsednik NSi Matej Tonin, evroposlanka Romana Tomc iz vrst SDS in prva na evropski listi NSi Ljudmila Novak. Na koncu lestvice so trije predsedniki strank: Karl Erjavec, Miro Cerar in Janez Janša.

Javnomnenjsko raziskavo je na vzorcu 714 oseb naredila Mediana.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen