Ai Weiwei iz lego kock ustvaril portrete v letu 2014 ugrabljenih mehiških študentov

0

Kitajski umetnik Ai Weiwei je predstavil serijo umetniških del, sestavljeno iz milijona lego kock, na kateri je upodobljeno 43 mehiških študentov, ki so bili leta 2014 ugrabljeni in domnevno umorjeni. Umetnik je delo označil za komentar nerešenega zločina, ki je pretresel svetovno javnost in še danes meče slabo luč na Mehiko.

Serija z naslovom Ponovna vzpostavitev spominov (Reestablecer memorias) je del nove razstave, ki jo Ai Weiwei predstavlja v Univerzitetnem muzeju sodobne umetnosti v mehiškem glavnem mestu.

“Pozabite, da sem umetnik. Sem človek kot vi, ki se skupaj s prizadetimi ljudmi sprašuje, kako to, da vlada po štirih letih ne pride do odgovora, zakaj se sosedov fant ni vrnil domov,” je med drugim dejal umetnik. “Kašna vlada je to, v kakšni družbi živimo?” je umetnikovo ogorčenost povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Umetniško delo je pospremljeno s kronologijo dogajanja primera pogrešanih mehiških študentov. Začne se z nočjo 26. septembra 2014, ko so študente v mestu Iguala zajeli skorumpirani policisti. Sledi 27. januar 2015, ko so preiskovalci predstavili uradno različico dogodkov, potrjeno od državne oblasti, po kateri naj bi študente predali članom tolpe, povezane s policijo, ki naj bi študente ubili in trupla sežgali na deponiji. Sledi 6. september, ko skupina neodvisnih strokovnjakov zavrne omenjene ugotovitve mehiških oblasti. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen