Zver ob okrogli obletnici SDS izdal knjigo 30 let zvestobe Sloveniji

4

Podpredsednik SDS in njihov evropski poslanec Milan Zver je ob 30-letnici stranke danes v Mariboru predstavil svojo novo knjigo z naslovom 30 let zvestobe Sloveniji. V njej je orisana pot SDS vse od ustanovitve Slovenske demokratične zveze pred tremi desetletji, ko se je v Slovenijo po njegovih besedah vrnil dejanski politični pluralizem, do danes. Na predstavitvi knjige je sodeloval tudi mariborski poslanec iz vrst SDS, mag. Dejan Kaloh.

Knjiga med drugim opisuje razmere v času začetka demokratizacije Slovenije v 80. letih, kamor med najznamenitejše politične projekte razvijajoče se civilne družbe v Sloveniji uvršča prav ustanovitev SDZ, mesec dni pozneje pa še ustanovitev Socialdemokratske zveze Slovenije.

Preko časov Jožeta Pučnika in Franceta Tomšiča se vsebina knjige pomika v čas, ko je leta 1993 vodenje stranke prevzel Janez Janša, kar je po Zverovem mnenju primerljivo le še z vstopom Janeza Drnovška v LDS.

Po skorajšnjem izpadu iz državnega zbora v začetku 90. let Zver opisuje začetek vzpona, čas vladanja in totalno ofenzivo proti stranki, ki je sedanje ime dobila leta 2003, in njenemu predsedniku.

“SDS kot politična stranka slovenske pomladi nepretrgoma, od svojega začetka leta 1989 do danes, igra pomembno vlogo. Ob tem je močno zaznamovala vsa obdobja novejše slovenske politične zgodovine in je kot stranka ena redkih, ki si zasluži to ime,” je prepričan Zver.

Kot je še povedal, njegova knjiga verjetno ni znanstveno-raziskovalno delo, ki je zavezana popolni resnici, je pa knjiga napisana z dobrim namenom, kljub delni subjektivnosti pa je skušal kolikor se da objektivno opisati čas, kakršnega so v stranki preživljali. Zagotovo pa bo po njegovem mnenju knjiga lahko služila kot eden od virov za kakšno znanstveno raziskovalno delo v prihodnosti.

Podpredsednik SDS se je ob predstavitvi knjige dotaknil še aktualnih političnih razmer in bližnjih evropskih volitev in dejal, da priprave že potekajo, pri tem pa upa, da jim bo tudi tokrat uspelo biti najuspešnejša stranka v Sloveniji. Na sobotni seji sveta stranke v Ljubljani bodo predstavili manifest za evropske volitve.

“SDS išče odgovore na nekatera ključna vprašanja, ki so dokaj pereča v Evropski uniji. Med temi so stalna težava ilegalne migracije, pa tudi teroristične grožnje, in EU mora dati odgovor tudi na tem področju,” je dejal Zver. Kljub vsemu je prepričan, da je EU najboljši projekt, ki je kadarkoli nastal v tem prostoru, zato upa, da ga ne bodo iztirili nekateri, ki skupnosti želijo slabo.

Glede trenj znotraj Evropske ljudske stranke zaradi odnosa z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom je dejal, da se v javnosti o teh konfliktih nekoliko pretirava ter da se bo vsa stvar rešila 20. marca na skupščini najmočnejše evropske politične skupine.

“Orban se ima seveda pravico braniti pred napadi, ki jih je bil večkrat deležen s strani predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja,” je dodal Zver, ki meni, da izključitev stranke Fidesz ni pravi odgovor na konflikt.

O kandidaturi Žige Turka, ki je še vedno član SDS, na listi NSi na evropskih volitvah, je dejal, da če je Turk dobil soglasje stranke za takšno kandidaturo, si gre to razložiti samo na način, da SDS skuša pomagati tudi obema pomladnima strankama oziroma sestrskima članicama Evropske ljudske stranke. (sta)

Št. komentarjev: 4
 1. Miha pravi

  Čestitke SDS za častitljivih 30 let obstoja!

 2. Bogdan pravi

  Lepa in koristna knjiga!

 3. Jožek pravi

  Je o prvih letih v politiki pisal tudi knjigo o Kardelju, ki ga je odeloval v svojem ” doktoratu”?

 4. haapy yack pravi

  hoj
  Vse je treba obdelat sam, da pade kakšen evro. Tudi kravjek, če znaš iz tega naredit opero.
  Kakšna pa je bolj evropska Slovenija? Saj vse zakone piše od nikogar voljena Evropska komisija.
  Torej smo že bolj evropski.
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen