Živalski vrt Ljubljana praznuje 70. rojstni dan, pod Rožnikom pa zopet slišimo rjovenje levov

0

Živalski vrt Ljubljana danes praznuje svoj 70. rojstni dan, ob tem pa so javnosti prvič predstavili tudi novo ogrado za leve in prva azijska leva v Sloveniji. Današnji dan so posvetili največjim mačkam sveta, vrhunec praznovanja pa je bil že dopoldne, ko sta ljubljanski župan in direktorica vrta upihnila svečke na torti velikanki.

Pod Rožnikom lahko po šestletnem premoru zopet slišimo rjovenje levov – Maksimusa in Čaje, ki sta dva izmed le 100 predstavnikov ogrožene podvrste azijskih levov, ohranjenih v okviru Evropske zveze živalskih vrtov, v naravi pa jih je le še okoli 500.

Kot so pojasnili v ljubljanskem živalskem vrtu, so v zgodnjih devetdesetih letih živalski vrtovi v Londonu, Helsinkih in Zürichu iz naravovarstvenih razlogov uvozili devet azijskih levov iz Indije. Leta 1994 je bil znotraj Evropske zveze živalskih vrtov in akvarijev uveden Evropski vzrejni program ogroženih vrst. Zveza je leta 1999 objavila prvo evropsko rodovno knjigo. Danes je v Evropskem vzrejnem programu okrog 100 azijskih levov, katerim pripadata tudi Čaja in Maksimus.

Leva sta v Ljubljano prispela januarja iz živalskega vrta v poljskem mestu Lodž, ki je zaradi večje prenove potreboval premestitev svojih levov. Samec Maksimus, ki bo junija star 10 let in ima 180 kilogramov, je bil sicer v živalskem vrtu v Londonu. Njegova družica Čaja, ki je bila oktobra 2008 rojena v živalskem vrtu v francoskem kraju Boissiere, pa tehta 140 kilogramov.

Nova ograda se razprostira na 1200 kvadratnih metrih in je urejena skladno s sodobnimi smernicami gojitve levov v živalskih vrtovih. Notranji prostori merijo 170 kvadratnih metrov, zunanji pa preko 1000 kvadratnih metrov.

Levi imajo radi nadzor nad okolico, zato je v ogradi hribček z razglediščem na sosednjo ogrado z antilopami. Pred opazovališčem za obiskovalce je ogrevana ploščad z nadstreškom, kjer se levi radi zadržujejo. Ograda je sončna z naravno senco dreves, ima tudi bazen. Notranji prostor je ogrevan. V njem bosta leva bivala pozimi, kadar bo zanje zunaj prehladno, obiskovalci pa ju bodo lahko opazovali skozi steklo, so še pojasnili v živalskem vrtu.

Za obiskovalce so v živalskem vrtu danes pripravili bogat spremljevalni program. Dopoldne so najmlajši lahko rajali na živalske viže Čukov ter se učili risanja mačk z mojstrom Ribičem Pepetom. Leve, tigre, leoparde, geparde in rise pa lahko že ves dan v živo spoznavajo na bioloških in ustvarjalnih delavnicah, izjemoma pa tudi v zakulisju, kjer se bodo lahko srečali z njihovimi oskrbniki.

Ob jubileju so pripravili tudi novo razstavo, ki prikazuje razvoj ZOO Ljubljana ter strokovno delovanje sodobnega živalskega vrta.

Živalski vrt je ob 11.30 obiskal ljubljanski župan Zoran Janković, ki bo skupaj z direktorico živalskega vrta Zdenko Ban Fischinger prerezal trak in odprl po navedbah pristojnih največjo investicijo v ZOO Ljubljana v zadnjih letih, novo ogrado za leve. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen